Setkání s hejtmanem na téma podnikání a zaměstnanost

obrazek
09. listopadu 2017 09:49, aktualizováno 08:49, Mgr. René Zeithaml

Jak Plzeňský kraj podporuje podnikání, zaměstnanost a konkurenceschopnost místních firem. To byla témata setkání s hejtmanem, které v plzeňské Techmanii uspořádal Deník. Diskutovat přišlo téměř čtyřicet lidí z řad podnikatelů, ředitelů škol a představitelů podnikatelských sdružení.

Již druhé setkání s hejtmanem Josefem Bernardem v režii mediální domu Vltava Labe Media se uskutečnilo v úterý 8. listopadu 2017. V úvodu byl hejtman vyzván ke shrnutí ročního působení nové Rady Plzeňského kraje. Hejtman se ve své řeči dotkl zásadních oblastí, jako je doprava, a to zejména stav silnic, na jehož zlepšení jde v letošním roce více než miliarda korun. Zmínil také změny ve veřejné dopravě, kde se chystá obnova vozového parku a také novinky pro cestující - od nového roku budou mít výhodnější jízdné.

Další oblastí, o které hejtman hovořil, bylo zdravotnictví. Zde kraj přistoupil k výměně nejvyššího managementu, pod nějž spadají krajské nemocnice. Úkolem nového vedení je snížit ztrátu, kterou nemocnice každoročně vykazují. Hejtman nastínil také plány na příští rok, které se týkají dalších investic do oprav školních budov, v nichž sídlí střední školy, a také navýšení dotací do sportu.

Dalším účastníkem setkání byl také ředitel plzeňské pobočky Českého statistického úřadu Miloslav Chlad, který se v číslech zaměřil na demografický vývoj, ale také další ekonomické ukazatele související s trhem práce. O nutných změnách ve vysokém školství hovořil rektor ZČU v Plzni Miloslav Holeček. Jakým způsobem pomáhá malým a středním podnikatelům nastínila ředitelka BIC Plzeň Jana Klementová a na závěr o nutnosti vzdělávání i v dospělém věku pohovořila prezidentka Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR Jana Brabcová.

Po úvodních příspěvcích pokračovalo setkání diskuzí s přítomnými hosty.

Fotogalerie: