Setkání se starosty Tachovska - hlavním tématem bylo zdravotnictví

obrazek
10. března 2015 17:37, aktualizováno 16:37, Mgr. René Zeithaml

V úterý 10. března 2015 zahájila Rada Plzeňského kraje pravidelná setkávání se starosty okresů našeho kraje. První setkání se uskutečnilo v tachovském společenském sále Mže. Členové rady informovali starosty o novinkách ve svých rezortech a prostor byl i pro diskuzi.

Přítomné starosty obcí Tachovska přivítal hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a po něm také starosta Tachova Jiří Struček. „Cílem těchto setkání je prezentovat záměry Plzeňského kraje a také vyslechnout názory starostů. Na Tachovsku je dnes situace o mnoho lepší, než byla před několika lety, například nezaměstnanost zde klesla pod průměr České republiky," uvedl hejtman v úvodu.

Každý z členů rady dostal prostor na předání informací ze svého rezortu. Náměstek pro oblast dopravy Jaroslav Bauer informoval o plánovaných opravách silnic, přičemž díky historicky největším prostředkům, které budou pro tento rok na opravy k dispozici, bude možné opravit 11% krajských silnic. Na Tachovsku je v plánu letos opravit 60 km silnic za 153,5 milionů korun.

Náměstek hejtmana Jiří Struček, který je v současnosti také starostou Tachova, předal starostům informace o dotačních programech v oblasti sportu, technického vzdělávání a cestovního ruchu. Informace týkající se investic a majetku předala starostům náměstkyně hejtmana Zdeňka Lišková.

Milena Stárková, radní pro oblast zdravotnictví, popsala situaci kolem zajištění zdravotní péče na Tachovsku, a to zejména chirurgické pohotovosti v této oblasti. Následná debata se starosty se týkala právě tohoto tématu, přičemž hejtman přislíbil, že kraj vypíše novou veřejnou zakázku na zajištění těchto služeb pro obyvatele Tachovska.

Přechod financování sociálních služeb z Ministerstva práce a sociálních věcí na kraje přiblížil radní Zdeněk Honz. Registrovaným poskytovatelům sociálních služeb v Plzeňském kraji bude rozdělena v roce 2015 částka 368 milionů korun.

Novinku v podobě migrograntů představil radní Jaroslav Šobr. Tento dotační program umožňuje čerpat prostředky na kulturní akce vícekrát v roce. První kolo bylo již uzavřeno, ale druhé kolo se právě připravuje. Radní také přislíbil, že v roce 2016 bude v rozpočtu vyčleněna vyšší částka na dotace pro kulturní památky.

Na závěr hovořil radní Václav Štekl, který informoval o podpoře výměny topných systémů, kterou v loňském roce kraj spolu s ministerstvem zafinancoval, a o kterou byl velký zájem. V roce 2016 je proto v plánu v "kotlíkových dotacích" pokračovat a to ještě ve větší míře, než tomu bylo vloni, kdy se rozdělovala částka 20 milionů korun.

Příští setkání se starosty se uskuteční v úterý 17. března 2015 od 10:00 hodin v Hrádku u Rokycan.

Fotogalerie: