Školy z Plzeňského kraje převzaly v Techmanii prestižní ocenění

obrazek
06. února 2013 10:35, aktualizováno 19:28, Bc. Petra Síbalová

V plzeňském science centru Techmania byly 5. února 2013 předány ceny deseti školám Plzeňského kraje, které dokázaly v uplynulém školním roce nejlépe propojit svou formální výuku s nástroji neformálního vzdělávání. Certifikáty, opravňující oceněné školy k neomezeným návštěvám Techmanie až do 30. června 2013 byly uděleny v rámci mezinárodního projektu PLACES, jehož partnery pro Českou republiku je Techmania, město Plzeň a Plzeňský kraj. 

Techmanii navštívili zástupci řádově stovky základních a středních škol z Plzeňského kraje, které se zapojily do soutěže Objevujte jinak! Soutěž spočívala v implementaci nástrojů neformálního vzdělávání do školní výuky, tedy v tom, jak často školy využívaly expozice, programy nebo show v Techmanii k doplnění své výuky.

Nultý ročník soutěže "Objevujte jinak!" byl pořádán v rámci mezinárodního projektu PLACES, který staví na úzké spolupráci institucí neformálního vzdělávání a místní samosprávy. V České republice tuto dvojici partnerů tvoří právě plzeňská Techmania na jedné a Plzeňský kraj s městem Plzeň na druhé straně.

Slavnostního vyhlášení oceněných škol se tak zúčastnili zástupci města i kraje, ceny za asistence ředitele science centra Vlastimila Voláka předával primátor města Plzně pan Martin Baxa a náměstek hejtmana Plzeňského kraje pan Jiří Struček. Všichni zúčastnění zdůraznili nutnost podporovat technické a přírodovědné vzdělávání a ocenili možnosti, které v tomto směru nabízí právě plzeňská Techmania.

Techmania má velký potenciál k tomu, aby cíleně doplnila a rozšířila výuku formálního vzdělávání", komentoval ředitel science centra Vlastimil Volák, „kromě interaktivních expozic, vzdělávacích programů či seminářů například nabízíme školním skupinám i finančně výhodné paušální vstupné, protože se chceme školám maximálně otevřít a vyjít jim vstříc i v rámci vstupného", dodal Volák.

V souladu s touto politikou byla zvolena i cena pro deset oceněných škol: jejich třídy mohou se svými pedagogy navštěvovat Techmanii opakovaně a to zcela zdarma až do konce školního roku, tedy do 30. června 2013. Šest z deseti oceněných škol pochází přímo z Plzně a jsou mezi nimi i tak velké instituce, jako je např. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická, Plzeň, Koterovská 85.