Slavnostní otevření bezbariérových úprav školního areálu Gymnázia Františka Křižíka a zahájení výstavy Život bez bariér

obrazek
06. června 2017 14:59, aktualizováno 13:59, Mgr. René Zeithaml

V atriu Gymnázia Františka Křižíka a základní školy proběhlo ve čtvrtek 1. června 2017 slavnostní otevření bezbariérových úprav školního areálu Sokolovská 54. Slavnostního zahájení se zúčastnil herec Jan Potměšil, který je po nehodě v roce 1989 upoutaný na invalidní vozík a který se studenty na téma život bez bariér besedoval. „Děkuji za život bez bariér! Děkuji za tuto volnost, otevřenost a svobodu!" napsal herec do pamětní knihy gymnázia.

Gymnázium Františka Křižíka a základní školu, která se integraci dlouhodobě věnuje, již absolvovalo několik studentů s postižením.

Projekt bezbariérových úprav zahrnuje bezbariérovou rampu při vstupu do budovy, výtah obsluhující všechna 4 podlaží a úpravu WC na bezbariérová. Celkové náklady na realizaci byly okolo 2,5 mil. korun.

Přítomné přišel pozdravit vedoucí sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany Pavel Ptáčník, náměstek hejtmana a náměstek primátora města Plzně Martin Baxa, a náměstci primátora města Plzně Pavel Kotas a Petr Náhlík.

Poté byla představena výstava Život bez bariér, která je k vidění v atriu gymnázia do konce června. Tvoří ji tři části: fotografie stejnojmenné soutěže "Život bez bariér" Vládního výboru pro postižené, fotografie ze studentské expedice NO LIMITS HIMALAYA 2016 (studenti několika plzeňských gymnázií pod vedením učitele Antonína Koláře podnikli v srpnu 2016 expedici do oblasti Malého Tibetu v  Himálaji společně s vozíčkářem Janem Krauskopfem) a dále fotografie ze soutěže "Uvedeme Vás do pohybu", kterou uspořádala v roce 2016 společnost Opel CS v rámci jejího programu Opel Handycars ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením.

Výstavu společně zahájil hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a herec Jan Potměšil. Hudební doprovod zajistili žáci Gymnázia Františka Křižíka a základní školy pod vedením Štěpánky Liškové.

Všichni návštěvníci vernisáže měli možnost vyzkoušet si jízdu na vozících, které zapůjčila společnost OttoBock a prohlédnout si bezbariérové úpravy školy. Vernisáže se zúčastnila řada lidí na vozíku.

Fotogalerie: