SOŠ a SOU Sušice otevřela sportovní areál, kadeřnictví i byty pro seniory

obrazek
20. září 2012 21:52, aktualizováno 20:52, Šárka Stará

Plzeňským krajem zřizovaná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Sušice se může v novém školním roce pochlubit hned několika novinkami. První z nich je sportovní areál, který byl vybudován za domovem mládeže ve Volšovské ulici. Areál je tvořen atletickým oválem, fotbalovým hřištěm a hřištěm na plážový volejbal. Realizátorem stavby byla firma Sport-Technik Bohemia, s. r. o., a celkové náklady dosáhly 7, 2 milionu Kč, přičemž 400 tisíci přispěl Plzeňský kraj. Jeho zástupce, náměstek hejtmana Jiří Struček, senátorka Jiřina Rippelová a starosta Sušice Petr Mottl přestřižením pásky areál symbolicky otevřeli. 


Sportovní areál bude jistě žáky školy oblíben.


Sportoviště symbolicky otevřeli (zprava) náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček, senátorka Jiřina Rippelová a starosta Sušice Petr Mottl.  

V přízemí domova mládeže vznikl nový kadeřnický salon, který bude sloužit žákyním a žákům pro odborný výcvik a současně sušickým obyvatelům zpřístupní tuto službu, která v blízkém okolí dosud nebyla k dispozici. Kadeřnický salon škola provozuje i přímo ve školní budově, v ulici U Kapličky. Nové kadeřnictví v budově internátu tak rozšíří stávající rozsah služeb.


Kadeřnictví se nachází v přízemí internátu školy.


Interiér kadeřnictví je moderně vybaven.

Třetí novinkou, kterou škola začne v nejbližší době provozovat, je 39 malometrážních bytů pro seniory. Ty vznikly z již nevyužívaných pokojů internátu. Jejich rekonstrukci, kterou Plzeňský kraj podpořil 600 tisíci Kč, měli na starosti učitelé odborného výcviku a jejich žáci. Upravením studentských pokojů na byty pro seniory tak byla vyřešena jednak otázka využití volných prostorů a současně i problém s nedostatkem nízkonákladových bytů pro seniory. O tom, že o bydlení ve školním internátu je zájem, svědčí především fakt, že asi dvě třetiny bytů jsou již zamluveny. A ještě jednu důležitou výhodu bydlení má – škola totiž nabízí obor Sociální činnost, a tak studenti tohoto oboru mohou svoji praxi konat přímo zde.


Malometrážní byty budou sloužit seniorům.

„Kadeřnictví i úprava bytů je výsledkem práce našich žáků vedených učiteli odborného výcviku. Náklady tak byly v případě kadeřnictví 300 tisíc korun a v případě bytů 800 tisíc. Kromě zajištění praxe žáků nám jejich využívání sníží náklady na provoz budovy,“ řekl během slavnostního otevření nových prostor ředitel SOŠ a SOU Sušice Jaromír Kolář. Doplnil ještě, že realizace všech tří projektů trvala necelý rok.