Soutěž Machři roku má své vítěze

obrazek
26. září 2012 22:25, aktualizováno 21:25, Šárka Stará

Celostátní soutěž učňovské mládeže Machři roku vyhlásila společnost Česká hlava již počtvrté. Smyslem této akce, která je součástí programu Excelence Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, je popularizovat učňovské školství, které se dlouhodobě potýká se špatnou pověstí i s nezájmem ze strany mládeže, v důsledku čehož pak na trhu chybí kvalifikované pracovní síly. „Snažíme se podporovat technické odborné školství. Každoročně vyhlašujeme například soutěž Řemeslo má zlaté dno, která má podobný smysl jako Machři roku – přispět ke zvýšení prestiže učebních oborů a k posílení sebevědomí učňů i učitelů odborného výcviku,“ uvádí k situaci v oblasti učňovského školství náměstek hejtmana Jiří Struček. Plzeňský kraj je letos v roli hostitele soutěže Machři roku, a hradí tak zhruba 90 procent nákladů celé akce, společně s ním podpořila akci také Asociace krajů ČR.

Soutěž probíhala na plzeňském náměstí Republiky, kam se sjelo na sedmdesát soutěžních týmů oborů obkladač, malíř-natěrač, instalatér a truhlář, aby mezi sebou změřily své síly. Ráno byly vyhlášeny soutěžní úkoly, na jejichž splnění pak soutěžící pracovali do 16 hod. 

V průběhu celého dne byly na náměstí k vidění také stánky desítek středních odborných škol a středních odborných učilišť, kde školy poutavou formou představily nabízené obory. Diváci si tak připomněli taková řemesla jako truhlář, klempíř, hrnčíř či rytec, mohli se ale také seznámit s výrobou sýrů, nechat si namíchat drink od barmanů nebo sledovat práci aranžérů květin. K vidění bylo dokonce vozidlo vlastnoručně vyrobené učni a mnoho dalšího.

Družstva, která v jednotlivých kategoriích obsadila první příčku, si rozdělila odměnu ve výši 200 tisíc korun, tzn. že pro každé družstvo bylo určeno 50 tisíc, z čehož 35 tisíc získala škola a 15 tisíc samotní úspěšní žáci. Protože družstva byla dvojčlenná, odešel každý žák vítezného tandemu se sedmi a půl tisíci korunami. 


Úspěšným učňům poblahopřál hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

První místo v soutěži instalatérů získali učni z SOŠ a SOU Vyškov, v soutěži malířů zvítězili učni z Odborného účiliště a Praktické školy z Hlučína a soutěž truhlářů ovládli učni ze Středního odborného účiliště technického z Chotěboře. Družstvo učňů ze Střední školy v Horní Bříze na severním Plzeňsku pak získalo prvenství  v soutěži obkladačů. Předávání cen se zúčastnil také hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, který řekl: "Myslím, že jste si vybrali dobře. Vím od zaměstnavatelů, že poptávka po řemeslnících stoupá."


Náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství Jiří Struček, hejtman Milan Chovanec a primátor Plzně Martin Baxa gratulují vítězům.

Výsledková listina:

INSTALATÉR

  1. SOŠ a SOU, Vyškov
  2. SOŠ a SOU, Hradec Králové
  3. 3. Střední škola polytechnické, Olomouc

OBKLADAČ

  1. Střední škola, Horní Bříza
  2. 2. SOŠ a SOU, Vyškov
  3. 3. Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec

TRUHLÁŘ

  1. Střední odborné účiliště technické, Chotěboř
  2. Střední odborná škola, Luhačovice
  3. Integrovaná střední škola škola, Rakovník

MALÍŘ-NATĚRAČ

  1. Odborné účiliště a Praktická škola, Hlučín
  2. Střední odborná škola stavební a zahradnická, Praha 9
  3. Střední odborné účiliště stavební, Plzeň