Společné kurzy pro české a německé učně

obrazek
22. července 2014 11:12, aktualizováno 10:12, Bc. Petra Síbalová

Společné kurzy pro české a německé učně ? Hudba budoucnosti? Díky intenzivní přeshraniční spolupráci Středního odborného stavebního učiliště v Plzni s Komorou řemesel Dolního Bavorska a Horního Falcka v Regensburgu se tato - pro mnohé ještě stále nepředstavitelná forma vzdělávání - stává realitou.

Učni z obou zemí dokázali v druhém květnovém týdnu, že řemeslo nezná hranice, a překoná tak nejen případně přetrvávající předsudky, ale i jazykové překážky. Společná výuka českých a německých žáků ve vzdělávacím středisku komory ve Weidenu byla součástí mimofiremní výuky, typické pro německý duální systém učňovského vzdělávání.

Pět dnů tak plzeňští učni spolu s bavorskými žáky pracovali pod vedením německého mistra odborné přípravy, dohlížel na ně ale i jejich učitel odborného výcviku z učiliště. Týden, který ve Weidenu strávili, byl plný nejen pracovních zkušeností, ale i příjemných zážitků. Prohlídky staveb realizovaných za využití nejmodernějších technologií a kulturní a sportovní program po dokončených úkolech, ve kterém nechyběla ani návštěva Termálního světa ve Weidenu, doplnily pět dní, ve kterých se žáci zabývali teorií a praxí základních stavebních prací. Zdi, které přitom učni společnými silami vybudovali, tentokrát nerozdělovaly, ale naopak spojovaly - vyměňovaly se zkušenosti, informace o různých postupech, a i když byla po celý týden přítomna tlumočnice, komunikace mezi žáky probíhala často i bez dostatečných jazykových znalostí.

Jak zdůraznili při závěrečném hodnocení Mgr. Miloslav Šteffek, ředitel Středního odborného učiliště stavebního v Plzni, a pan Ludwig Rechenmacher, vedoucí oddělení Komory řemesel Dolního Bavorska a Horního Falcka, kteří před šesti lety stáli u kolébky výměnných pobytů úspěšně realizovaných v rámci Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika - Svobodný stát Bavorsko 2007 - 2013, rok co rok nabývají tyto praktické a pro žáky nesmírně přínosné vzájemné aktivity nejen na nárocích, ale především na kvalitě. Ze zpočátku pouze poznávacích pobytů vznikl již po několika letech program, který je i podle slov samotných žáků nedocenitelný, co se jejich praktických znalostí i celkového rozhledu týče.