Společně žít, učit se a pracovat

obrazek
20. listopadu 2013 16:06, aktualizováno 15:23, Bc. Petra Síbalová

V pátek 15. listopadu 2013 byl slavnostně zahájen projekt Spolupráce Střední odborné školy a středního odborného učiliště Sušice a VHS im Landkreis Cham e.V. V rámci realizace tohoto projektu vyjede v následujících třech pololetích na praxe do Německa přes 80 studentů a dalších 100 se zúčastní výměnných pobytů. Před praxemi studenti absolvují bezplatný kurz němčiny, obdrží 30 pracovních listů a 30 výukových karet. Praxe se budou týkat čtyřletých studijních oboru ukončených maturitou - CESTOVNÍ RUCH a SOCIÁLNÍ ČINNOST a tříletého učebního oboru ukončeného výučním listem KUCHAŘ-ČÍŠNÍK.

Studenti budou mít v rámci desetidenní praxe vše zdarma – dopravu školním autem, ubytování, stravování, pojištění, odborné vedení a také jeden volný den se zábavným a vzdělávacím programem. V rámci projektu je pak plánována celá řada dalších aktivit. Zájemci o další informace najdou podrobnosti na stránkách školy: www.sossusice.cz.

Slavnostního zahájení v hotelu Brunner Hof v Arnschwang se zúčastnili zástupci OŠMS KÚ Plzeňského kraje, Okresní hospodářské komory, ředitel školy Ing.Jaromír Kolář spolu s pracovnicemi zajišťujícími projekt. Za německou stranu byl přítomen Zemský rada okresu Cham Franz Löffler, ředitel VHS Cham Winfried Ellwanger, manažer projektu Alfons Klostermeier, pracovníci VHS Cham, ředitelé dalších škol a hoteliéři.

Mottem projektu je „SPOLEČNĚ ŽÍT, UČIT SE A PRACOVAT“. Po ukončení projektu v roce 2015 se plánuje jeho rozšíření i na další vyučované obory.

„Předpokládáme, že budoucí absolventi sušické školy najdou pracovní uplatnění za našimi hranicemi a pokud budou pracovat doma, zúročí ve své práci zkušenosti ze zahraniční praxe“, vyjádřila se vedoucí OŠMS  JUDr. Jaroslava Havlíčková.