Spolupráce Plzeňského a Jihočeského kraje v oblasti uměleckého školství

15. prosince 2014 13:24, aktualizováno 12:24,

Již pošestnácté se v Hotelu Sport ve Zruči sešli ředitelé základních uměleckých škol z Plzeňského kraje a Jihočeského kraje. Tato setkání v Plzeňském kraji pro ně připravuje ve spolupráci s Odborem školství, mládeže a sportu KÚ Plzeňského kraje Krajské centrum vzdělávání a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Plzeň, sady 5. května 42. Jejich historie začala v roce 2006, kdy se pro základní umělecké vzdělávání začal tvořit rámcový vzdělávací program.

Letošního setkání se zúčastnilo 35 ředitelů.

První den si všichni se zájmem poslechli informace Bc. Jiřího Stárka o připravovaném kariérním systému pro učitele a prostřednictvím semináře a Jungova osobnostního dotazníku měli možnost odhalit svoji osobnost. I když k tomu někteří z nich přistupovali s rezervou, skutečnost je ohromila. Každý se ve výsledku testu velice dobře poznal.

Při prezentaci firmy P. P. H. Collegium ředitelé nahlédli, jak se provádí ladění, servis a opravy klavírů, měli možnost si zahrát na 3 renovovaná křídla a 1 pianino, která firma, díky vstřícnosti vedení Hotelu Sport ve Zruči, přivezla a nainstalovala až v konferenční místnosti.

Zástupci Občanského sdružení Falzum stop představili projekt „Padělaná doba“ a besedovali s řediteli o problematice falz a padělků. Pro ředitele bylo zajímavé zejména téma autorských práv a výklad autorského zákona.

Nejen předem připravené semináře, besedy a prezentace jsou náplní těchto setkání. Účastníci diskutovali nad legislativou, nad problémy, které trápí základní umělecké školství. Čas byl věnován návrhu právě tvořícího se Dlouhodobého záměru vzdělávání ČR, příkladům tzv. dobré praxe, ale i plánování vzájemné pomoci obou krajů při sestavování odborných porot krajských kol uměleckých soutěží, vzájemných koncertů a vzájemných návštěv žáků
i učitelů.

Druhý den bylo vyčleněno celé dopoledne na setkání s iZUŠ – Informačním systémem základních uměleckých škol, které se uskutečnilo ve spolupráci s PaedDr. Věrou Abelovou, inspektorkou ČŠI, a bylo věnováno především problematice vedení školní dokumentace.

Dva dny strávené ve společnosti ředitelů základních uměleckých škol byly poučné i inspirativní. Poděkování patří všem, kteří tato pravidelná setkání organizují.