Učni ze stavebního učiliště překvapili praktickými dovednostmi

obrazek
04. ledna 2012 14:33, aktualizováno 06. března 2012 12:17, Bc. Petra Síbalová

Několikaletá spolupráce Středního odborného učiliště stavebního s Komorou řemesel Dolního Bavorska a Horního Falcka získala loňského roku pevný základ ve společném projektu „Přeshraniční spolupráce v řemeslných učebních oborech“ v rámci programu Cíl 3 Česká republika - Svobodný stát Bavorsko 2007 - 2013. Čtyřikrát do roka se tak vzájemně navštíví čeští a němečtí učni, aby se zdokonalili ve svém oboru. Projekt nezapomíná ani na pedagogy z obou stran hranice, pro něž je zvlášť zajímavé srovnání rozdílných systémů českého a německého učňovského školství.

Nejčerstvějším důkazem dobrých vztahů bavorských a západočeských řemeslníků byl lešenářský kurz a kurz kotvicí a upevňovací techniky, který Komora řemesel Dolního Bavorska a Horního Falcka uspořádala pro žáky plzeňského stavebního učiliště. Deset budoucích českých tesařů a zedníků spolu s učitelkou německého jazyka Mgr. Evou Jansou a učitelem odborného výcviku Janem Vrátníkem absolvovalo v červnu ve vzdělávacím zařízení komory v Regensburgu teoretickou i praktickou část kurzu a poté 2. listopadu v Plzni všichni úspěšně složili závěrečný test.

Čeští učni mají v Německu pověst dobře teoreticky připravených, avšak v praxi poněkud zaostávajících. Mladí plzeňští tesaři a zedníci ovšem prokázali nejen dobrou teoretickou úroveň, ale jak prohlásil zkušební technik komory řemesel Matthias Schreiner, velmi příjemně překvapili i svými praktickými dovednostmi. Především proto se vedení Komory řemesel Dolního Bavorska a Dolního Falcka rozhodlo předat jim certifikáty na tak reprezentativním fóru, jakým jsou Mariánskolázeňské dialogy, které se konaly 10. listopadu ve Společenském domě Casino.

Úspěšné absolventy kurzu Tomáše Beránka, Marka Bodeho, Petra Horáka, Václava Horvátha, Tomáše Kadlece, Jana Kuklu, Davida Macháčka, Antonína Tupého, Daniela Tyrnera a Denise Zelenku a jejich pedagogy přijal 21. listopadu náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti školství, mládeže a sportu Jiří Struček za účasti vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje JUDr. Jaroslavy Havlíčkové. Ze strany představitelů Plzeňského kraje a Krajského úřadu Plzeňského kraje zaznělo poděkování za skvělou reprezentaci západočeského školství, a jak se nechal slyšet tesařský a zednický dorost, budoucí pracovní zkušenost v Německu, kterou získaný certifikát dozajista usnadní, bude určitě ku prospěchu, ale s budováním skutečné profesionální kariéry si většina z nich počká až na doma v Čechách.

 

Setkání lešenáů