Udílení cen Brückenbauer/Stavitel mostů 2017

obrazek
30. března 2017 15:55, aktualizováno 15:01, Mgr. René Zeithaml

V německém Schönsee byly 29. března 2017 uděleny ceny Brückenbauer/Stavitel mostů. Tyto ceny jsou od roku 2007 každoročně udělovány jednotlivým osobnostem, institucím a partnerským projektům za neúnavnou, příkladnou a směr udávající práci při prohlubování dobrého sousedství mezi českými a bavorskými sousedními regiony.

Udílení cen Brückenbauer/Stavitel mostů se za Plzeňský kraj zúčastnil hejtman Josef Bernard a jeho náměstek pro kulturu a památkovou péče Martin Baxa.

Obě naše země spojuje dlouhá společná historie. Ta ovšem také naše země dokázala na mnoho desítek let rozdělit, a to nejen ostnatým drátem, ale i předsudky a neporozuměním. Proto bylo nutné vytvořit příhraniční vazby a dát sousedství nový obsah. Tato snaha ovšem dost často narážela na bariéru nejen jazykovou, ale i kulturní. Proto jsem rád, že dnes tady můžeme ukázat a ocenit příklady těch, kteří tyto překážky překonali. Komunistická ideologie implementována do myšlení lidí je hluboce zakořeněná. Dnes sice máme ambici sjednocovat Evropu, ale nedokážeme pořádně sjednotit ani sousedící regiony. To vidím jako hlavní úkol nás politiků. Musíme umět nastavit podmínky tak, aby mezihraniční, meziregionální a nakonec i mezistátní spolupráce fungovala dobře a ku prospěchu nás všech. Dnes zde oceňujeme lidi, kteří dokázali přetvořit tyto dokumenty a deklarace do reálných podob spolupráce a porozumění. Všem těmto lidem na obou stranách hranice patří můj velký dík a samozřejmě i obdiv," uvedl na akci hejtman Josef Bernard.

Nositeli ocenění jsou osobnosti, které se nad rámec svých profesních povinností a mimo hlavní zájem veřejnosti věnují přeshraniční spolupráci a jsou svou činností ostatním příkladem. Nositelé ocenění z řad institucí pracují na přeshraničních kulturních, vzdělávacích a partnerských projektech, které se snaží přispívat k pochopení sousední země, jsou realizovány v rámci partnerství a podporují porozumění mezi národy.

Cenu Brückenbauer/Stavitel mostů 2017 získali:
  • Masumi Böttcher-Muraki – spisovatelka (Mnichov)
  • Petr Rojík – místopředseda Kulturního sdružení občanů německé národnosti v České republice (Rotava)
  • Johann Walbrunn – bývalý starosta města Pleystein (Pleystein)
  • Česko-německá mateřská škola "Fuchsbau"/"Liščí nora", Schirding
  • Partnerství škol Naabtal-realschule Nabburg a Základní školy Horšovský Týn
  • Partnerství škol Grundschule a Mittelschule Altenstadt a.d. Waldnaab a Základní školy Kladruby
  • Partnerství škol Gymnasium Zwiesel a Gymnázium Vodňany

Fotogalerie: