Užitou tvorbu Ladislava Sutnara představuje výstava v Západočeském muzeu

obrazek
19. května 2015 11:49, aktualizováno 10:49, Bc. Eva Mertlová

Západočeské muzeum v Plzni představuje unikátní sbírku užitého umění Ladislava Sutnara, od pátku 15. května 2015, kdy byla slavnostně výstava "Ladislav Sutnar - Užitá tvorba" zahájena, je přístupná veřejnosti. Výstava je součástí projektu Návrat Ladislava Sutnara realizovaného Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni a jejími partnery, kam patří také Plzeňský kraj, jehož příspěvkovou organizací je právě Západočeské muzeum v Plzni. Iniciátorem výstavy je děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni Josef Mištera.

Sbírka představuje v rozsáhlém výběru Sutnarovu designerskou činnost v různých oborech užitého umění, zejména porcelánu, skla a kovových předmětů. Neméně zajímavé jsou též dřevěné hračky, mezi nimiž se nachází také unikátní loutka, která je již jediným dochovaným originálem. Sbírka užité tvorby připomene Sutnarův přínos k rozvoji funkcionalistické bytové kultury a cílevědomému prosazování moderního životního stylu. Vystavené exponáty jsou ze soukromé sbírky.

"Ladislav Sutnar je rodákem z Plzeňského kraje, přesto nám byl dlouho neznámým. Nyní máme díky aktivitě děkana Josefa Mištery a řady dalších lidí unikátní možnost užitou tvorbu Ladislava Sutnara poznat blíže a za to patří všem zúčastněným velký dík," uvedl při slavnostním zahájení výstavy radní Plzeňského kraje Jaroslav Šobr.

25. června 2015 bude navíc v hlavní budově Západočeského muzea v Plzni otevřena stálá expozice průřezem tvorbou Ladislava Sutnara, která návštěvníky seznámí se všemi obory jeho mnohostranné a rozsáhlé tvorby.

Fotogalerie