V mezinárodní konkurenci opět uspělo Církevní gymnázium z Plzně

obrazek
20. prosince 2016 16:29, aktualizováno 15:29, Mgr. Jana Filípková

Putovní „Pohár vědy – ROJKO 2016“ v letošním 5. ročníku přivezl do Plzně opět tým „ŽYDLE“ z Církevního gymnázia Plzeň. Slavnostní předání se uskutečnilo v pátek 25. listopadu 2016 v prostorách Biskupství plzeňského i za přítomnosti náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro školství a cestovní ruch Ivany Bartošové.

Do finále, které proběhlo v Praze, postoupilo z 597 týmů z 10 zemí světa 21 týmů a podruhé se absolutním vítězem stala právě skupina "ŽYDLE" z Církevního gymnázia Plzeň.

„Vyjadřuji svůj obdiv a gratuluji ke skvělým výsledkům nejen vám, ale i vašemu pedagogickému vedení“, obrátila se na přítomné studenty Ivana Bartošová, která se netajila uznáním „pro kreativní mladé lidi, kteří se nebojí vědy a techniky a jsou ochotni ji popularizovat a ukazovat tak i její zábavnou stránku. A držím samozřejmě palce i do dalšího ročníku“, který je pro ŽYDLI poslední možný, kterého se mohou zúčastnit.

Jedná se o 6. ročník soutěže „Pohár vědy“ s podtitulem POLARIS 2017“, který byl slavnostně vyhlášen právě v Plzni.

Soutěž organizuje Asociace mladých debrujárů České republiky ve spolupráci s MŠMT a proběhne během školního roku 2016/2017. Opět se bude soutěžit ve 4 věkových kategoriích (1. Mateřské školy a předškoláci, 2. První stupeň základních škol, 3. Druhý stupeň základních škol a nižší ročníky víceletých gymnázií, 4. Střední školy). A do mezinárodního finále, které proběhne v červnu 2017 v Nymburku, pak postoupí nejúspěšnější soutěžní týmy ze základních kol, která se uskuteční v lednu až dubnu 2017.

Fotogalerie:

 

Asociace malých debrujáru České republiky AMD ČR vznikla na základě zkušeností z Kanady a přes Francii se dostala až k nám, kde působí od roku 1992. Slovo „debrujár“ je francouzského původu, vzniklo ze slov „débrouillard“ - šikovný, obratný a „se débrouiller“- objevovat, pomoci si v těžkostech, umět si poradit.

Debrujáři jsou chlapci a děvčata ve veku 7-18 let, kteří mají zájem o vědu, techniku, kteří stále něco vymýšlejí, objevují a experimentují. Tyto děti a jejich vedoucí - animátoři jsou sdruženi v asociaci. Tato asociace je také členem Mezinárodní federace malých debrujárů FIPD, jejímž sídlem je Quebec v Kanadě. Debrujáři se seznamují se zajímavými pokusy, které si mohou sami vyzkoušet. Věda je pro ně poučením, ale i zábavou. Objevují radu zákonitostí přírody, více poznávají sebe, své okolí, svět a to vše hrou! Na pokusy nepotřebují žádné složité přístroje. Vystačí s materiálem, který mají doma, nebo ho koupí v nejbližší prodejně.

Logem AMD je žabák Beppo. Členové klubu z celé republiky se mohou zúčastňovat společně zajímavých akcí, setkání a táborů. Někteří učitelé a učitelky fyziky nebo chemie vyhledávají možnost, aby tuto aktivitu malých debrujáru mohli využívat v rámci vyučování. Využívají své pomocníky při demonstraci jednotlivých pokusů i přímo při vyučování. Učitelé na škole mají možnost vytvořit si z dětí, které mají o tuto činnost zájem klub (kroužek) malých debrujáru přímo na škole. Snahou Asociace malých debrujáru je všestranná pomoc  a podpora těmto klubům. Zpracovává návody pro pokusy, pořádá semináře pro vedoucí klubu, republikové akce, tábory, soutěže, cestování za vědou do zahraničí.

Další informace najdete na www.debrujar.cz.