V Milířích proběhla tradiční velikonoční besídka

obrazek
18. dubna 2014 19:03, aktualizováno 18:03, Mgr. Jana Filípková

V pátek 18. dubna 2014 za účasti radního Plzeňského kraje pro sociální věci Zdeňka Honze proběhla „Velikonoční besídka“ v prostorách Domova pro osoby se zdravotním postižením v Milířích, v jedné z 12 příspěvkových organizací zřizované Plzeňským krajem v oblasti sociálních věcí. Během této již tradiční akce vystoupili klienti tohoto domova se svými tanečními, hudebními a divadelními představeními, a to vše v rámci svých možností a schopností.

„Velmi si cením práce všech, kteří se klientům domova naplno věnují a díky nimž je možné sledovat dnešní představení, které dojímá svou bezprostředností. Uvědomuji si, že se jedná o každodenní „mravenčí“ úsilí s notnou dávkou trpělivosti,“ prohlásil Zdeněk Honz. A dodává: „Jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit jarní besídky, kterou vnímám jako výsledek dobře odvedené profesionální práce všech zúčastněných a projevu dobrých vzájemných vztahů a citlivého přístupu s notnou dávkou empatie a respektu k jednotlivým klientům.“

Během 90-ti minutového programu, kteří nejenom terapeuti a sociální pracovníci připravili společně s klienty domova, mohli diváci sledovat taneční vystoupení, zhlédnout klasickou pohádku „O Karkulce“ netradičně zahranou, poslechnout si klavírní vystoupení či hru na celou řadu hudebních nástrojů jako je kazu, triangl, dřívka, valcha. Přítomné pobavila věrohodně zahraná scénka Felixe Holzmanna „Skleróza“ či krátké vystoupení zdůrazňující důležitost vitamínů v jídelníčku.

Všechny předvedené aktivity, včetně ukázky nácviku s terapeutem, vedou k procvičování kognitivních funkcí a upevňování motorických, psychických a sociálních schopností a dovedností klientů s různou mírou postižení.

Na závěr setkání mohli zájemci navštívit nově vytvořenou multismyslovou terapeutickou místnost zvanou snoezelen, kde pomoci světelných, zvukových i aromatických vjemů se terapeuti snaží zlepšit vnímání pomocí smyslů nejen u klientů s hlubokou mentální retardací.

 

Fotogalerie: