V Murr CZ potřebují technicky vzdělané zaměstnance s němčinou

obrazek
25. března 2015 09:49, aktualizováno 08:49, Bc. Eva Mertlová

Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs pokračuje ve svých návštěvách podniků v regionu. V úterý 24. března navštívil společně s radním Jaroslavem Šobrem ve Stodě společnost MURR CZ – dceřinou společnost německé firmy s mezinárodní působností Murrelektronik, která se zabývá výrobou elektrotechnických součástek pro průmyslovou automatizaci, jako jsou kabely, konektory, spínané zdroje, transformátory či relé. "Naše produkty najdete ve strojích v Plzeňském Prazdroji, na letišti, našimi významnými zákazníky jsou třeba Škoda Machine Tool, Siemens nebo Schneider. Výrobky Murr mají využití v automobilovém a potravinářském průmyslu, v logistice nebo ve výrobě strojů," říká manažer správy společnosti Murr CZ Karel Duchoň.    

Murr CZ sídlí ve Stodě od roku 2000. Začínala se dvěma halami, postupně přistavila další tři. V současnosti ve stodském podniku pracuje přibližně 600 zaměstnanců. Ještě letos by firma měla zahájit výstavbu další, šesté výrobní haly, kde počítá s pracovními místy pro 250 zaměstnanců. "Potřebovali bychom více technicky vzdělaných lidí, ale také lidí německy mluvících. Mezi absolventy vysoké školy najdete jen velmi málo těch, kteří mluví německy. Svým nezájmem o němčinu si absolventi sami zavírají vrátka k získání zaměstnání," stěžuje si Karel Duchoň.

"Studenti, ale i rodiče dětí na základních školách by měli při rozhodování o cizím jazyce vzít v potaz polohu Plzeňského kraje a zastoupení německých firem v regionu," vyzývá hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

"Ženy zaměstnáváme raději než muže," říká Karel Duchoň a vysvětluje tak 80procentní zastoupení žen ve firmě. Pro firmu s ročním obratem 290 mil. Kč je důležitá nejen vysoká kvalita výrobků, zvyšování produktivity, ale ruku v ruce s tím věnuje pozornost i péči o zaměstnance. "Každý rok musíme zvyšovat produktivitu o 5%, snažíme se proto o naše zaměstnance dobře starat," říká Karel Duchoň. V posledních měsících tak firma investovala do moderního vybavení kanceláří a pro zaměstnance zřídila také novou jídelnu. Kromě toho platí Murr CZ školkovné dětem matek, které se vrátí do práce už po jednom roce mateřské.

Fotogalerie