V Plzeňském kraji byla otevřena první Akademie umění a kultury pro seniory

obrazek
11. října 2017 14:09, aktualizováno 14:07, Mgr. Jana Filípková

Slavnostní imatrikulací dříve narozených studentů byla za přítomnosti náměstkyně hejtmana pro školství a cestovní ruch Ivany Bartošové zahájena činnost Akademie umění a kultury vzdělávání III. věku. Jedná se o první projekt tohoto druhu v celém Plzeňském kraji.

V sále Antonína Dvořáka v prostorách Domu hudby v Husově ulici v Plzni tak usedlo v úterý 10. října 2017 69 studentů ve věku 55+ (z 86 přihlášených), kteří se rozhodli splnit si své sny a učit se zpívat, muzicírovat či umělecky tvořit.

„Oceňuji vaše rozhodnutí stát se zase studentem a po tři roky se intenzivně věnovat umění. Ať je vaše motivace jakákoliv, věřím, že každá aktivita vás omlazuje, společensky propojuje, přináší radost a uspokojení. A umění má bezesporu i vysokou přidanou hodnotu v emocích, které prožíváte a vyjadřujete. Jistě na sebe budete pyšní, stejně jako vaše děti a vnoučata,“ obrátila se na přítomné Ivana Bartošová, jedna ze tří patronů Akademie. „Samozřejmě mé obrovské díky patří Základní umělecké škole Terezie Brzkové v Plzni, jejímž zřizovatelem je Plzeňský kraj, a která se rozhodla Akademii realizovat. Za Plzeňský kraj mohu slíbit, že tento ambiciózní projekt budu s radostí i nadále podporovat.“

Vedení a pedagogický tým Základní umělecké školy Terezie Brzkové v Plzni, kteří stojí za založením této akademie, tak dává možnost nejenom dětem, ale i starším spoluobčanům, věnovat se hudbě, výtvarnému umění, tanci a divadlu. Otvírá tak svou školu pro všechny generace a vytváří skutečný prostor mezigenerační solidarity a komunikace.

Studium v oborech hudebním, výtvarném, tanečním a literárně-dramatickém
je tříleté. Primárně je toto vzdělávání zaměřeno na občany důchodového věku, ale i na ty, kteří se pohybují na hranici této věkové skupiny, ale ještě nemají přiznaný důchodový věk (nezaměstnaní, kteří čekají na důchod apod.), tj. kategorie 55+. Studium pro seniory od 70 let věku je bezplatné, pro ostatní platí poplatek 500,-korun za semestr.

Vzdělání je uskutečněno formou didakticky přizpůsobeného individuálního, skupinového a kolektivního studia. Součástí jsou semináře, přednášky, cvičení, návštěvy koncertů a představení. Uskutečňuje se především v dopoledních hodinách, ale ke studiu lze využít i večerní čas a víkendy. Personálně je zabezpečeno kvalifikovanými pedagogy z řad učitelů ZUŠ a dalšími specializovanými lektory z oblasti celoživotního vzdělávání.

Patrony akademie jsou: Eva Urbanová - operní pěvkyně, Ivana Bartošová - náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje a Zdeněk Barták - hudební skladatel a producent.

Další informace naleznete i na stránkách Základní umělecké školy Terezie Brzkové v Plzni www.zustb.cz.

Fotogalerie: