V Plzni uctili památku válečných veteránů

obrazek
12. listopadu 2018 16:26, aktualizováno 14. listopadu 2018 08:15, Mgr. René Zeithaml

Na Den válečných veteránů uctili občané Plzně památku padlých vojáků a připomněli si výročí 100 let od ukončení první světové války, kdy bylo podepsáno příměří právě 11. listopadu 1918 ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiègne mezi Spojenci a Německem.

Pietní akt se konal 11. 11. 2018 v 11 hodin u Pomníku Obětem válek za svobodu a demokracii v parku na Homolce.

Neustupujme. Posledních sto let naší historie nás poučilo, jak je jednoduché se ocitnout z míru ve válce, ze svobody v totalitě, z naděje do beznaděje. Vzpomeňte, jak nám svoboda chyběla ještě před třiceti lety a nenechme se opět zavést na scestí. Pořád ještě nejsme pevná a sebevědomá demokracie. Máme k tomu ale blízko. Je nutné nemlčet a nenechat se zastrašit. Oni, vy víte kdo, nás zkoušejí od našeho demokratického a proevropského směřování odklonit. Nedejme se!," uvedl na slavnostním aktu hejtman Josef Bernard.

U příležitosti tohoto významného dne bylo uděleno několik ocenění. Medaili Krajského vojenského velitelství (KVV), za aktivní spolupráci s KVV a podporu vojenských tradic v Plzeňském kraji obdržel místopředseda sdružení válečných veteránů ČR Miroslav Charvát a členové Československé obce legionářské Miroslav Hus a Aleš Vranovský, Medaili KVV za prezentaci AČR na veřejnosti a podporu vojenských tradic dostal Ludvík Gasseldorf a Karol Polakovič.

Pietního shromáždění se zúčastnili zástupci Krajského vojenského velitelství v Plzni, dále zástupci Plzeňského kraje, magistrátu města Plzně, městských obvodů Plzeň, Československé obce legionářské v Plzni, zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu, váleční veteráni, žáci 20. základní školy a občané Plzně a okolí.

Setkání uspořádaly plzeňská jednota Československé obce legionářské a Krajské vojenské velitelství Plzeň. 

Fotogalerie: