Velikonoční machrovinky 2012

obrazek
16. března 2012 14:20, aktualizováno 19. března 2012 16:19, Bc. Petra Síbalová

Týdenní přípravy na svátky jara s názvem Velikonoční machrovinky aneb Od mateřinek po seniory, byly  slavnostně zahájeny v historických prostorách borského zámku. Na jejich přípravě se podíleli děti z mateřské školy, žáci ze základní, umělecké a střední školy, senioři i zdravotně postižení, finančně vše zaštítilo město.

 V den zahájení proudily do zámku davy dětí z mateřinek i základní školy. Při vstupu do zámku vyslechly hudební vystoupení a krátké divadelní představení žáků umělecké školy. Zahájení machrovinek se zúčastnili Jiří Struček náměstek hejtmana pro oblasti školství, mládež, sport a ekonomiku, JUDr. František Podlipský, zastupitel Plzeňského kraje a referent na úseku organizace školství Ing. Josef Vacikar.

Všichni návštěvníci si pak formou aktivních dílen mohli v hodovní síni vyzkoušet barvení i zdobení velikonočních vajíček, pletení pomlázky, tvorbu jarních dekorací či drhání ozdob, obdivovat velikonočně prostřenou tabuli. Součástí bylo i smažení tradičního cukroví  – božích milostí či zdobení perníkových vajíček cukrovou polevou. 

Žáci Střední školy Bor napekli velké množství perníkových vajíček a každý si ho může zkusit ozdobit a přihlásit se do soutěže. Vyhodnocení a vyhlášení vítěze se uskuteční v sobotu odpoledne při koncertě v zámecké kapli.

Program je rozvržen do celého týdne, bude končit až v úterý 20. března. Základní program tvoří aktivní dílny, které pokračují od čtvrtka do soboty. S hudebním programem do nich vstupují žáci tachovské i borské umělecké školy. V pátek se navíc koná setkání se seniory a členy Svazu tělesně postižených.

V programu machrovinek nechybí ani besedy a přednášky pro základní školy o velikonočních zvycích, obyčejích a tradicích, ale také samostatné koncerty. První se koná v sobotu od 16 hodin v zámecké kapli. Závěrečný, který za letošními Velikonočními machrovinkami v Boru udělá tečku, se v zámku uskuteční v úterý 20. března od 17 hodin.

 

Soubory ke stažení