Velvyslanec Španělska chválil výuku španělštiny

obrazek
13. května 2015 07:32, aktualizováno 06:32, Bc. Eva Mertlová

Na návštěvu Plzně a Plzeňského kraje v úterý 12. května 2015 dorazil velvyslanec Španělska v ČR Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín v doprovodu ředitele Cervantesova institutu Ramira Villapadierny. Na krajském úřadě velvyslance přijal hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs spolu s radním Zdeňkem Honzem a Jaroslavem Šobrem.

V úvodu setkání byl velvyslanci krátce představen Plzeňský kraj a hejtman přiblížil i ekonomické údaje o našem regionu. Další debata se pak týkala důvodu návštěvy velvyslance v Plzeňském kraji. “Mezi Španělskem a Českou republikou funguje velmi dobrá spolupráce, a to zejména v oblasti školství. V České republice je celkem 6 bilingvních gymnázií s výukou španělštiny. V Plzni je to Gymnázium Luďka Pika, se kterým je vynikající spolupráce.  Dobré vztahy v této oblasti chceme nadále rozvíjet," uvedl velvyslanec. Důvodem jeho návštěvy bylo zahájení festivalu Mediterránea Pilsen 2015. Pan Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín je ve funkci čtyři měsíce, ale v Plzni je nyní již potřetí. První cesta byla soukromá, ale už v letošním roce se zúčastnil zahájení projektu Plzeň - Evropské hlavní město kutlury 2015.

Pan Ramiro Villapadierna představil Cervantesův Institut, který je zaměřen na výuku španělštiny. Posláním institutu je kromě výuky španělštiny přispívat také k šíření kultury španělsky mluvících zemí. Španělština je úředním jazykem ve 23 zemích světa mluví jím více neže 500 milionů lidí.

Jedním z témat hovoru bylo také působení španělských firem v České republice, kterých je u nás více než 25. Nejčastěji firmy u nás vyrábí součásti do automobilů, dalším odvětvím je hotelnictví a také móda nebo potravinářství.

Na závěr setkání byla ze strany velvyslance nabídnuta spolupráce ve všech oblastech, o které by měl kraj zájem včetně například oblasti sportu. V této souvislosti předal Pedro Calvo-Sotelo Ibáñez-Martín hejtmanovi brožuru s informacemi o programu Nadace Realu Madrid, jejímž cílem je výchova mladých talentů, a která rozšiřuje svoji působnost po Evropě.

Fotogalerie: