Velvyslanec Ukrajiny v ČR navštívil Plzeňský kraj

obrazek
09. října 2018 14:36, aktualizováno 13:36, Mgr. René Zeithaml

První zdvořilostní návštěva velvyslance Ukrajiny v České republice J.E. Yevhena Perebyinise se uskutečnila v úterý 9. října 2018. Na krajském úřadě ho společně s tajemníkem Velvyslanectví Ukrajiny v Praze Ostapou Lukianchukem a obchodním radou Valerijem Koromou přijal hejtman Josef Bernard a radní Radka Trylčová.

Jednání se neslo v duchu situace na Ukrajině a možnostech vzájemné spolupráce. Ukrajina, jejímž cílem je hospodářská prosperita a bezpečnost, se i přes současnou nelehkou situaci snaží směřovat k Evropské unii a NATO.

Na obou stranách je zájem o partnerství Plzeňského kraje s některým z regionů na Ukrajině. Yevhen Perebyinis vytipuje některé regiony, které by byly pro náš kraj vhodné.

Ukrajina je velkým exportérem pracovní síly. Snaží se nabídnout výhodné podmínky pro podnikání, aby Ukrajincům zajistila slušné pracovní podmínky a odpovídající mzdu. Podnikatelům z Plzeňského kraje se tak nabízejí obrovské možnosti. V Česku pracuje mnoho Ukrajinců. V současné době je třeba upravit podmínky jejich zaměstnávání a omezit vliv pracovních agentur.

Obě strany se domluvily, že uspořádají v Plzeňském kraji několik přednášek a výstav o životě na Ukrajině, aby o něm měli Češi větší představu. Plzeňský kraj podpoří vydání knihy některého ze současných ukrajinských autorů a uspořádá letní tábor pro ukrajinské děti, které přišly o rodiče ve válce.

Fotogalerie: