Vladař - svědek dávné minulosti a místo úchvatné přírody

obrazek
19. června 2012 10:49, aktualizováno 09:49, Mgr. René Zeithaml

V neděli 27. května v zámeckém parku v Chyši začalo slavnostní připomenutí 45. výročí odhalení busty spisovatele Karla Čapka, který tu v mládí pobýval. Slavnost je součástí projektu "Vladař - svědek dávné minulosti a místo úchvatné přírody".  Slavnost, jejímž partnerem byl Plzeňský kraj, navštívili také náměstci hejtmana Jiří Struček a Ivo Grüner. Hlavním pořadatelem akce je spol. Parkinson Praha.

Zámek Chyše je s osobností Karla Čapka spjat, najdete zde také proto expozici Karel Čapek a západočeský kraj, která má dvě části. Pobyt Karla Čapka v Chyších se soustřeďuje v hlavní části expozice a najdete zde všechny dostupné materiály, týkající se pobytu Karla Čapka v Chyších v rodině hraběte Vladimíra Lažanského, kde Čapek působil od začátku května do září 1917. Pobyt v Chyších inspiroval Čapka k napsání mnoha literárních děl.

Slavnostního zahájení třídenního projektu se zúčastnilo více než šest desítek lidí postižených Parkinsonovou chorobou a v odpoledním programu vystoupalo na vrchol stolové hory Vladař na Karlovarsku. Projekt nabízí parkinsonikům z celé ČR možnost tělesné aktivity i vzdělání. V areálu zámku v Chyších jsou připraveny přednášky.

Díky spolupráci se západočeskými středoškoláky, kteří nemocným asistují při namáhavém výstupu, by měla akce taktéž propojit světy zdravých mladých lidí a pacientů s handicapem,“ řekl hlavní organizátor akce Zdeněk Sadílek.


Náměstci hejtmana Ivo Grüner a Jiří Struček při zahájení akce organizátorem Zdeňkem Sadílkem

Pořadatelé počítají s tím, že na třídenní program přijede postupně kolem 450 účastníků - nemocných i studentů. Kromě výstupu na Vladař jsou připraveny přednášky z oboru lékařství, botaniky, geologie, archeologie, literatury a historie s předními českými odborníky.