Vpád vojsk Varšavské smlouvy připomněl pietní akt u budovy plzeňského rozhlasu

obrazek
21. srpna 2018 16:32, aktualizováno 15:32, Bc. Eva Mertlová

U příležitosti 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 se u budovy Českého rozhlasu Plzeň uskutečnilo vzpomínkové setkání s řadou čestných hostů - pamětníků. Vzpomenout památky zaměstnanců plzeňského studia Čs. rozhlasu v čele s tehdejším ředitelem Vladimírem Semrádem přišli přímí pamětníci okupace i další hosté z řad vedení města, Plzeňského kraje i širokých řad veřejnosti. Právě v budově Čs. rozhlasu v tehdejší době běželo jako poslední vysílání informující o skutečném dění.

"Je nutné si tuto dobu připomínat, protože žijeme v době, kdy nás sice neohrožují tanky a samopaly, ale běží válka jiná, digitální. Obhajoba svobody je více než na místě a je stejně potřebná jako v roce 1968 nebo 1989. Nedovolme ustupování ze svých hodnot a nepřipouštějme relativizaci bývalého režimu. Je třeba nezapomínat," řekl ve své zdravici v úvodu setkání hejtman Josef Bernard.

V parku u budovy mohli přítomní shlédnout unikátní dokument České televize z dění v srpnu 1968 z ulic mnoha měst v Československu. Tyto záběry nebyly nikdy uveřejněny, a proto Česká televize hledá pamětníky, kteří v dokumentu poznají své příbuzné, známé nebo sami sebe. Dokument najdete zde. V příštím roce pak ČT uvede dokument právě o těchto lidech z neuveřejněných záběrů.

Fotogalerie