Výstava, kterou si můžete osahat, byla zahájena

obrazek
21. března 2017 11:24, aktualizováno 22. března 2017 09:41, Mgr. Jana Filípková

Za účasti náměstkyně hejtmana PK pro školství a cestovní ruch Ivany Bartošové byla v úterý 14. března 2017 slavnostně zahájena výstava haptických výtvarných prací žáků Základní umělecké školy v Uherském Hradišti Doteky II. v prostorách dvou pater Domu hudby v Husově ulici v Plzni.

Vystavené nejsou jen třírozměrné objekty, jak by se dalo očekávat, ale součástí expozice jsou také plošné hmatové obrazy slavných renesančních umělců, vytvořené stopy zvířat pomocí různých technik, hmatové a zvukové závěsy z nejrůznějších materiálů, mandaly ve tvaru listů, keramické listy, unikátní sbírka keramických brouků, plastické látkové motýly, modely šatů a spoustu dalších výtvarných plastických prací.

 „Řada lidí mezi námi je nevidomých a přicházejí tak o zážitek z vystavených uměleckých děl. Jsem velmi ráda, že těchto vystavených prací, se mohou návštěvníci dotýkat. Věřím, že i dětem napomůže se daleko lépe vcítit do pocitů nevidomých lidí. Což umocňuje i možnost nasadit si „černé“ brýle a projít celou výstavu „po slepu“, řekla Ivana Bartošová.

Je důležité, aby práce byly trvalé, aby se hned po několika dotecích nerozpadly nebo nezničily. Musí mít přiměřenou velikost, což znamená ani příliš malé – kde by se těžko rozpoznávaly důležité detaily, ani příliš velké kvůli ohmatání – maximálně na rozpětí rukou. Bezpečné na dotek, dotek bez strachu z úrazu. Dostatečně výrazné, ale přitom tvarově zjednodušené bez zbytečných drobných detailů, kvůli hmatovému vnímání.

Výstava, která bude v Plzni k vidění do 12. dubna 2017, je putovní, což znamená, že během školního roku 2016/2017 bude vystavená v různých výstavních prostorách po celé republice a svoji pouť ukončí slavnostně v září v Praze.

Fotogalerie: