Žákům v Plzni se servírovalo norské menu

obrazek
03. února 2017 19:19, aktualizováno 18:19, Mgr. Jana Filípková

Jedním z 1000 strávníků typického norského menu byla vedle velvyslankyně Norského království v České republice Siri Ellen Sletner i náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová pro školství a cestovní ruch. To nejen pro své žáky uvařili na 15. základní škole, největší škole v Plzni.

Škola se zapojila do projektu Asociace školních jídelen České republiky a na 1. února 2017 připravila pro děti Den norské kuchyně. Podával se hráškový krém s krutóny, hejk s bylinkovou krustou a omáčkou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem, salát z červené řepy s jablky a vlašskými ořechy. Jako dezert mohly děti ochutnat v Norsku velmi oblíbenou mléčnou rýži s ovocnou omáčkou a mandlemi.

„Věřím, že kuchařkám a kuchařům se podařilo zaujmout podávanými pokrmy malé strávníky a prohloubit jejich zájem o severskou zemi,“ prohlásila Ivana Bartošová, která vítá „praktické zapojení a přiblížení cizích zemí žákům, kteří se tématice Norska, jeho přírody, tradic a životního stylu věnovali i přímo ve výuce.“ Děti měly např. k dispozici speciální brožury s hlavními informacemi o Norsku, jejich součástí je i slovníček základních norských pozdravů a frází, stejně tak třeba mapa země. V brožurách bylo detailně popsáno čtyřchodové menu a žáci si jej mohli připravit i sami doma.

Dny speciální kuchyně si děti z 15. základní školy oblíbily, norské menu bylo třetí v pořadí. Již dříve ochutnaly thajskou a italskou kuchyni, škola navíc nad rámec spolupráce s Asociací připravila oběd ve francouzském stylu.

Fotogalerie: