Západočeská galerie získala cenu na Národní soutěži muzeí

obrazek
19. května 2016 08:25, aktualizováno 12:07, Mgr. René Zeithaml

Cenu Českého výboru ICOM (Mezinárodní rady muzeí) si ze XIV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2015 přivezla Západočeská galerie v Plzni, příspěvková organizace Plzeňského kraje za výstavu "Gottfried Lindauer (1839 – 1926). Plzeňský malíř novozélandských Maorů", uspořádanou ve dnech 6. května až 20. září 2015. Ve Smetanově síni v Obecním domě přebíral cenu ředitel galerie Roman Musil v doprovodu kurátorek výstavy a za přítomnosti radního Plzeňského kraje Jaroslava Šobra.

Výjimečný projekt Západočeské galerie v Plzni připravený v úzké spolupráci s novozélandskými partnery poprvé představil dosud neznámé dílo plzeňského malíře Gottfrieda Lindauera. Díky výstavě a doprovodné publikaci se Lindauerovým malbám původních maorských obyvatel Nového Zélandu dostalo vskutku objevného uměleckohistorického zhodnocení. Projekt se stal příkladem hluboké a velmi obohacující mezinárodní spolupráce.

Výstava Gottfrieda Lindauera, jeden z hlavních projektů v rámci programu Evropského hlavního města kultury 2015, se těšila opravdu výjimečnému zájmu veřejnosti. Vidělo ji téměř 17 tisíc návštěvníků. Těší nás, že výstavu ocenila i odborná veřejnost, a řediteli Západočeské galerie Romanu Musilovi za to patří velký dík," komentuje úspěch Jaroslav Šobr, radní Plzeňského kraje pro kulturu, památkovou péči a neziskové organizace. 

Fotogalerie:

    

Náš region zaznamenal na vyhlašování prestižních cen ještě jeden velký úspěch. První místo v kategorii Muzejní počin roku 2015 získalo Národní technické muzeum, za projekt "Centrum stavitelského dědictví Plasy". Projekt Centra stavitelského dědictví Plasy dokončený a zpřístupněný 29. září 2015 revitalizoval a dnes pro muzejní účely optimálně využívá část areálu národní kulturní památky – komplex pivovaru bývalého cisterciáckého kláštera. Citlivě a programově propojuje muzejní a edukační funkce určené laické i odborné veřejnosti se zážitkovými aktivitami zaměřenými na nejširší návštěvnickou obec. Využil tak volnočasový areál, který nabízí expozice, výstavy, odbornou knihovnu či praktické ukázky řady stavebních řemesel včetně výchovných programů pro školy. Profesionálům je pak k dispozici studijní depozitář stavebních prvků.

Do XIV. ročníku soutěže se přihlásilo celkem 72 muzeí a galerií z celé republiky s 80 soutěžními projekty. Kompletní výsledky Národní soutěže muzeí Gloria musaealis najdete na webu www.cz-museums.cz/news/gloria_musaealis