Barokní klášterní slavnost v Tachově byla čtvrtá z osmi letních nocí, kterou festival přichystal

obrazek
17. července 2017 14:19, aktualizováno 13:19, Mgr. Jana Filípková

Dalším architektonickým skvostem, který ožil díky „Letnímu baroknímu festivalu“ pořádanému Plzeňským krajem v rámci projektu „Západočeské baroko“, jsou prostory budovy a zahrady bývalého františkánského kláštera v Tachově. Tento festival navázal na úspěšný projekt „9 týdnů baroka“.

V pátek 15. července 2017 se tak s příchodem večera naplnily budovy i zahrada františkánského kláštera v Tachově barokní hudbou, obrazy, divadlem, chutěmi a vůněmi.

„Vítám obdobné aktivity, neboť se nejedná jen o příjemný kulturní zážitek, ale je to zároveň uvědoměním si, že baroko nejsou jen ti známí umělci, jako byl Santini a další, ale že i v jednotlivých regionech žili a působili tvůrci výrazných kvalit, na jejichž začlenění do obecného povědomí mnohdy teprve čekáme,” uvedla Ivana Bartošová, náměstkyně hejtmana pro školství a cestovní ruch, která se osobně barokní slavnosti v Tachově zúčastnila.

Slavnost v barokním objektu bývalého františkánského kláštera, ve kterém dnes sídlí Muzeum Českého lesa, připomněla trojici místních barokních tvůrců – malíře Eliáše Dollhopfa, zakladatele varhanářské dynastie Johanna Antona Gartnera a majitele zdejšího panství Jana Antonína Losyho z Losimthalu, který byl významným interpretem i skladatelem loutnové hudby.

V průběhu barokní noci se návštěvníci mohli seznámit s dílem všech tří osobností. Při komentované prohlídce bylo možné si prohlédnout v klášterním kostele varhany J. A. Gartnera, které se rozezněly i v závěru barokní slavnosti. Program večera zpestřila krátká fraška tachovského souboru Komedyjanti na motivy Guye de Maupassanta „Výchova mladých mužů v Paříži“. Atmosféru barokní slavnosti také dokreslila hudba souboru Musica Festiva, dobové vůně či ochutnávky barokních pokrmů. Pro zájemce byly připraveny i volné prohlídky muzea a interaktivní program pro děti i dospělé. Večer završil koncert Pulchra es amica mea Giovanniho Pierluigiho da Palestriny s biblickým textem Píseň písní, jehož součástí byla i „filmová báseň" tvůrkyně Magdaleny Bartákové, a dobový barokní ohňostroj.

 

Barokní klášterní slavnost v Tachově byla již  v pořadí čtvrtá z osmi letních nocí v rámci Letního barokního festivalu 2017 pořádaného Plzeňským krajem a Plzní 2015, z. ú. . O týden později mohou zájemci zažít baroko v Plasích spojené se Zvonařským dnem (21. - 22. 7.), v srpnu pak na zámku Hrádek u Sušice (4. 8.), o den později (5. 8.) v Kladrubech. Slavnostní zakončení celého festivalu proběhne na zámku v Manětíně (19. 8.). Na každou z osmi letních barokních slavností vyjíždí z Plzně speciální autobus.

Fotogalerie:

 

Soubory ke stažení