1. změna jízdních řádů regionální dopravy

obrazek
03. března 2011 09:37, aktualizováno 08:37,

V neděli 6. března vstoupí v platnost první změna jízdního řádu 2010/11. Pro cestující jsou připraveny následující novinky na železnici a v linkové autobusové dopravě.
V oblasti železniční dopravy se Plzeňský kraj rozhodl reagovat na požadavky veřejnosti a zavést nové spoje. Úpravy se týkají především trati číslo 160 Plzeň – Žatec. Vlak 7602 vyjíždějící z Plzně v 8.17 hodin bude nyní v úseku Plasy – Žihle provozován denně od května do září, nikoliv pouze o letních prázdninách. To samé platí pro vlak 7609 s příjezdem do Plzně v 11.38. Vlaky číslo 7664 a 7667 (odjezd z Plzně v 10.17 a příjezd do Plzně v 13.38) budou v pracovní dny a soboty prodlouženy do Mladotic. „Lidé z tohoto regionu tak budou moci snáze dojíždět na odpolední pracovní směny do Plzně. V případě vlaku 7602 z Plzně v 8:17 jsme vyhověli požadavku chatařů z údolí Střely.“ uvedl Jaroslav Bauer, I. náměstek hejtmana pro oblast doprava.
„Trať číslo 160 ale není v kraji jedinou, kde dojde k navýšení počtu vlakových spojů. Vyslyšeno bylo také přání studentů na zavedení pátečního vlaku na trati Nepomuk – Blatná, který bude odjíždět v 14.35 hodin z Nepomuku. Navazovat bude na rychlík jedoucí z Plzně v 14.03. Z Blatné pojede nový vlak v pátek v 13.45, do Nepomuku přijede v 14.26,“ popsala Marcela Benediktová ze společnosti POVED.
Změna jízdního řádu se projeví také v autobusové dopravě. Zde dojde k drobným úpravám především na severním Plzeňsku. Pozměněna bude časová poloha jednoho spoje linky 460127 Mladotice – Manětín – Bezvěrov – Bezdružice. Na přání obyvatel regionu bude nově přijíždět do Toužimi v 6.30 a cestou zajistí dopravní obslužnost místní části Bezvěrov-Krašov. Jeden pár spojů bude vždy ve středu zajišťovat dopravu také do místní části Manětín-Luková.
„Našim cílem je vyhovět požadavkům starostů obcí. Budeme však pozorně sledovat vytíženost těchto spojů. Pokud spoje nebudou cestujícími dostatečně využívané, nelze s nimi v příštím jízdním řádu počítat, doplnil náměstek Bauer.
Další změny se týkají linky 460334 Plasy – Mladotice – Žihle – Lubenec. Například v úseku Blatno – Lubenec se vrátí do původní trasy, všechny spoje tedy budou zajíždět i na zastávku Chyše-Žďárek. „Na všech autobusových linkách v této oblasti navíc dojde k drobné úpravě jízdních dob tak, aby byly pro cestující zajištěny co nejlepší podmínky pro případné přestupy,“ uzavřel Jiří Pospíšil ze společnosti POVED.
Úplnou novinkou, která začne fungovat od 6. 3. 2011 je zavedení tzv. autobusu na zavolání. Pilotní projekt z oblasti Zbirožska představila Zdeňka Kmochová, jednatelka společnosti POVED. Stávající jízdní řád mezi Zbirohem a Zbirohem, nádražím je doplněn o 3 páry spojů po 20. hodině, které vyjedou pouze v případě, že cestující zavolají na telefonní číslo uvedené v poznámkách k jízdnímu řádu do 20 minut před vyjetím spoje. Tato poptávková doprava je realizována dopravcem Autobusová doprava – Miroslav Hrouda s. r. o. „Pevně věříme, že tento nový druh dopravy bude sloužit cestujícím a nebude zneužíván planými výjezdy dopravce,“ uvedla Zdeňka Kmochová.

Další informace najdete na w.s. http://www.poved.cz/

ilustr.foto