19. zasedání Zastupitelstva Plzeňského kraje

obrazek
23. září 2011 12:44, aktualizováno 11:44,

Zastupitelé Plzeňského kraje na svém 19. zasedání 22.9.2011 schválili mimo jiné zřízení Fondu dopravy Plzeňského kraje, dotace na podporu činností místních akčních skupin, nebo sloučení Speciální MŠ pro děti s vadami řeči v Plzni se ZŠ a MŠ pro zrakově postižené.

Zřízení Fondu dopravy Plzeňského kraje
Fond dopravy je navržen jako trvalý účelový fond Plzeňského kraje (PK), který bude zřízen jako podpůrný finanční zdroj na podporu projektů pro zlepšování a propagaci Integrovaného dopravního systému PK, pro podporu projektů v oblasti zlepšování dopravní obslužnosti území PK zajišťované formou veřejných služeb v přepravě cestujících veřejnou drážní osobní dopravou a veřejnou linkovou dopravou a jako podpůrný finanční zdroj pro zlepšování bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích v PK a její prevenci. Hlavními zdroji financí budou především příjmy z pokut a nákladů řízení uložených Odborem dopravy a silničního hospodářství KÚPK. Mezi hlavní příjmy budou také patřit propadlé kauce (vybrané v rámci silničních kontrol od dopravců) a příjmy ze smluvních pokut a penále uložených dopravcům, s nimiž má kraj uzavřeny smlouvy o závazku veřejné služby v linkové a drážní dopravě. Např. v roce 2010 byly na pokutách, nákladech řízení a propadlých kaucí vybrány téměř čtyři miliony korun.Fond dopravy zřízený rozhodnutím ZPK se fakticky začne naplňovat příjmy od 1. ledna 2012.

Podpora činnosti místních akčních skupin působících v PK
ZPK schválilo poskytnutí účelových dotací v letošním roce místním akčním skupinám (MAS) na financování jejich výdajů, které nelze financovat v rámci opatření IV.1.1.Programu rozvoje venkova (Strategický plán LEADER). Například Český Západ-Místní partnerství, o.s. Stříbro získá částku 205 tisíc korun, Občanské sdružení Aktivios Přeštice 195 tisíc korun, MAS Český les, o.s. Bor 235 tis.korun, MAS Pošumaví Švihov 265 tis.korun a MAS Světovina, o.p.s. Zbiroh dostane dotaci 215 tis.korun. PK podpoří činnost místních akčních skupin částkou v celkové výši 1 milion 800 tisíc korun. Cílem poskytnutí dotací je podpořit rozvoj a společenský život ve venkovských oblastech PK, zajistit fungování a rozvoj MAS a podpořit vznik jejich vlastních grantových programů zaměřených na podporu drobných akcí na území jednotlivých MAS.

Dotace městu Třemošná na výstavbu protihlukové stěny
Zastupitelé souhlasí s dotací městu Třemošná ve výši 70% prokazatelných nákladů na vybudování protihlukových opatření, maximální výše dotace však nepřesáhne částku 2,5 milionu korun. Měření hlukové hladiny na nově otevřeném silničním obchvatu města Třemošná, které realizovala nezávislá státní instituce Zdravotní ústav se sídlem v Plzni, ukázalo, že hygienické limity hluku pro denní ani noční dobu prokazatelně překročeny nejsou. Plzeňský kraj dodrží dohodu s městem Třemošná, kdy částku nabídl jako pomoc městu. Pokud zastupitelstvo Třemošné neschválí poskytnutí zbylé části financí potřebných k vybudování stěny, dohoda zaniká.
Protihluková opatření by se měla vybudovat podél části silničního obchvatu města Třemošná v délce 250 m v blízkosti zástavby rodinných domů v lokalitě „Orlík“.

Sloučení MŠ
Od 1.ledna roku 2012 budou sloučeny Speciální MŠ pro děti s vadami řeči se sídlem v ulici Ke Špitálskému lesu 3 v Plzni se ZŠ a MŠ pro zrakově postižené v Lazaretní ulici č.25 v Plzni. Příspěvková organizace po sloučení ponese název Základní škola a Mateřská škola pro zrakově postižené a vady řeči, Plzeň, Lazaretní 25.
V současné době se ve speciální MŠ pro děti s vadami řeči vzdělává v šesti třídách 71 dětí. V ZŠ a MŠ pro zrakově postižené se nyní vzdělává v mateřské škole ve dvou třídách vzdělává 18 dětí a v ZŠ v deseti třídách 96 žáků. Výhodou sloučení bude spojení předškolního a základního vzdělávání pro žáky s vadami řeči. Dosud se problematika logopedického postižení řešila individuální integrací žáků na běžných základních školách. V PK neexistuje samostatně zřízená základní škola pro žáky s vadami řeči. Pedagogičtí pracovníci ZŠ a MŠ pro zrakově postižené a zaměstnanci spec.pedagogických center zřízených při obou stávajících subjektech mají speciální pedagogickou kvalifikaci, proto bude zabezpečena speciálně pedagogická a psychologická péče o děti a žáky podle aktuálních poznatků a trendů v oblasti vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami. Ve vedení nově sloučeného subjektu budou zastoupeny obě stávající školy.

Města a obce dostanou peníze na prevenci kriminality
Zastupitelé dnes odsouhlasili rozdělení více než 7 milionů korun pro jedenáct měst a obcí na dílčí projekty týkající se prevence kriminality. O finanční prostředky mohla žádat jednotlivá města a obce v rámci projektu „Plzeňský kraj - bezpečný kraj“.  Peníze z rozpočtu Plzeňského kraje budou využity např. na vybudování či rozšíření kamerového systému nebo na realizaci preventivně výchovné akce pro děti. Cílem projektu Plzeňský kraj –bezpečný kraj  a prevence kriminality je zlepšení bezpečnostní situace ve městech a obcích a prohloubit pocit bezpečí jejich obyvatel.