3. Konference regionální spolupráce

03. listopadu 2003 14:43, aktualizováno 13:43,
 

V souladu s Deklarací o budoucí spolupráci, která byla podepsána při uskutečnění první konference regionální spolupráce ve dnech 8. - 9. 2001 v Plzni, se bude již potřetí konat Regionální konference přeshraniční spolupráce Plzeňského kraje a vládních krajů Horního Falcka a Dolního Bavorska. Tentokrát ve dnech 6. - 7. listopadu 2003 v prostorách Západočeského muzea v Plzni. Záměrem konference je podpořit partnerství mezi regiony a pomoci realizaci návrhů a záměrů přesahujících rámec euregionů.

 

Toto dvoudenního setkání naváže na výsledky předchozích jednání a shrne výsledky dosavadní přeshraniční spolupráce v jednotlivých oblastech pracovních skupin hospodářství, cestovní ruch, doprava, ochrana životního prostředí a přírody, zemědělství a komunální spolupráce za období od konání druhé konference.

 

V souvislosti s blížícím se rozšířením Evropské unie na východ se prostor kolem bavorsko – českých hranic dostává z hraniční do centrální polohy a tím dochází k zásadní změně významu bližšího sblížení. Tato situace představuje výzvu a současně šanci. Cílem a úkolem je obstát v soutěži s ostatními evropskými regiony a posílit trendy srůstání a využít možnosti rozvoje území. Evropská unie je proto hlavním tématem letošní konference.

 

3. Konferenci regionální spolupráce zahájí ve čtvrtek 6. listopadu v půl třetí odpoledne hlavní přestavitelé všech tří regionů – hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann, vládní prezident Horního Falcka Wilhelm Weidinger a vládní prezident Dolního Bavorska Walter Zitzelsberger. Konference bude ukončena v pátek půl hodiny po poledni tiskovou konferencí. Na tiskové konferenci bude slavnostně podepsáno „Prohlášení o záměru podpory přeshraničních informačních systémů“. Touto deklarací vyjadřuje regionální kooperace svou ochotu úměrně podporovat rozvoj účinných internetových portálů založených na široké regionální bázi a na kooperačním partnerství trvale zakotveném v regionální síti.

 

Všichni účastníci konference si poté mohou bezplatně prohlédnout i zajímavou multimediální výstavu Krásy a tajemství České republiky, která v Západočeském muzeu od poloviny října probíhá.

 

Do programu letošní konference byl zařazen Chrámový koncert, který se bude konat ve čtvrtek 6. listopadu od 19:30 hodin.

V katedrále sv. Bartoloměje na nám. Republiky v Plzni zazní skladby Josepha Haydna, Wolfganga Amadea Mozarta a Carla Marii von Webra v podání chrámových pěveckých sborů při kostelech St. Marien Sulzbach a Herz Jesu Rosenberg a Symfonického orchestru Konzervatoře Plzeň.

Koncert je je přístupný široké veřejnosti, vstupné je dobrovolné a výtěžek bude věnován na potřebné opravy a údržby katedrály.