79. jednání Rady Plzeňského kraje v Tachově

obrazek
22. dubna 2011 14:18, aktualizováno 13:18,

79. výjezdní jednání Rady Plzeňského kraje se konalo 21.4. v Tachově

Plzeňský kraj udělil další pokutu Českým drahám
Pokutu ve výši 142 tisíc korun  za nedodržení smluvních podmínek za IV. čtvrtletí roku 2010 uložil Plzeňský kraj dopravci České dráhy, a.s. Plzeňský organizátor veřejné dopravy (POVED) pokračoval v roce 2010 v kontrole dodržování smluvních podmínek Smlouvy o závazku veřejné služby v drážní dopravě. Kontroly se zaměřily
na dodržování kvality poskytovaných služeb, termíny předání dat a materiálů a nedostatky ve vyhodnocených materiálech.

Soutěž Vesnice roku 2011
Rada PK schválila poskytnutí finančních prostředků ve výši 200 tisíc korun obcím oceněným v krajském kole soutěže Vesnice roku 2011. Zlatá stuha a odměna 50 tisíc korun připadne vítězi krajského kola; obce oceněné Modrou, Bílou, Zelenou a Oranžovou stuhou dostanou každá odměnu 20 tisíc korun, obci oceněné Cenou hejtmana PK poputuje odměna 40 tisíc korun. Obec, která získá cenu Rady Plzeňského kraje, dostane navíc 30 tisíc korun. Desetičlenná krajská hodnotitelská komise soutěže se po obcích přihlášených do soutěže rozjede v červnu.
17. ročník soutěže Vesnice roku byl vyhlášen 1. března. Vyhlašovateli soutěže jsou MMR ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR, Svaz měst a obcí ČR a MZ ČR.
Pro krajská kola jsou spoluvyhlašovatelem soutěže příslušné kraje.
Cílem soutěže je vyzdvihnout a podpořit aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat své okolí, ale také rozvíjet místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. Soutěže se mohou zúčastnit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 6 300 obyvatel a mají zpracovaný strategický dokument zabývající se rozvojem obce.

Grantový program PK v oblasti kultury pro rok 2011
Rada PK schválila a souhlasí s poskytnutím účelových dotací v celkové výši
1 085 000,-korun v rámci Grantového projektu PK v oblasti kultury pro rok 2011. Předmětná dotace je těmto žadatelům poskytována jako podpora v režimu de minimis.
Poskytnutí účelových dotací je kryto z rozpočtu PK na rok 2011 z rozpočtové oblasti Kultura a cestovní ruch. Záměr ještě musí odsouhlasit ZPK na svém červnovém zasedání. Komise pro výběr žadatelů o poskytnutí dotace z Grantového programu PK v oblasti kultury pro rok 2011 zasedala 6. dubna 2011. Byl vytvořen seznam náhradníků. Dotace jim bude poskytnuta v případě vrácení dotace nebo navýšení rozpočtu do této oblasti, a to s ohledem na připravenost projektu a jeho termín konání.

K dalším jednáním vyjeli radní Plzeňského kraje do dalších míst na Tachovsku.

 

Odborníci a zástupci Plzeňského kraje se sešli v Léčebných lázních Konstantinovy Lázně

Pro pacienty s kardiovaskulárním onemocněním je důkladná a správná rehabilitace, která snižuje riziko opětovného onemocnění a potřebu dalšího lékařského zákroku, nezbytnou součástí jejich léčby. Lázně, které jsou svými programy pro tyto pacienty vyhlášené, jsou zejména Luhačovice a Poděbrady. Ovšem vynikající péče, kterou svým pacientům poskytují lékaři a zdravotní sestry v Léčebných lázních Konstantinovy lázně, dostává toto centrum do popředí zájmu. Důkazem je také setkání lékařských odborníků a představitelů Plzeňského kraje, které se ve čtvrtek 21. dubna 2011 konalo právě zde.

Lékaři a primáři z krajských nemocnic v rámci tohoto setkání jednali s představiteli Plzeňského kraje včetně radních, kteří do Konstantinových lázní zavítali v rámci výjezdního zasedání rady kraje.
Hlavním cílem této diskuze mezi odborníky a politiky bylo zlepšení dostupnosti lékařské péče pro pacienty Plzeňského kraje tak, aby následná rehabilitace pacientů s kardiovaskulárním onemocněním zejména z našeho regionu mohla být poskytnuta právě Léčebných lázních Konstantinovy Lázně. „Pro pacienty s kardiovaskulárním onemocněním je velmi důležité, aby na akutní léčbu navazovala kvalitní rehabilitace. Společně s lékaři z oboru jsme projednávali přípravu konkrétních kroků, které by vedly právě k optimalizaci a návaznosti zdravotní a lázeňské péče v našem kraji,“ sdělil po jednání Václav Šimánek, radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví. 
Místní lázeňské zařízení se zaměřuje na prevenci, léčbu a rehabilitaci kardiovaskulárních nemocí a léčbu pohybového ústrojí. Pacienti po srdečních operacích jsou zde přijímáni ihned po skončení léčby v nemocnicích, přibližně pátý až desátý den po operaci.

Rada Plzeňského kraje na radnici v Tachově

hlasování při jednání Rady Plzeňského kraje