Bertíci přivezli do Plzeňského kraje více jak 3oo tisíc korun

04. března 2008 17:04, aktualizováno 16:04,

Všechny získané finanční prostředky jsou určeny na vzdělání dětí a jejich další osobnostní rozvoj. Tato částka se vybrala v charitativním projektu S Bertíkem za dětským úsměvem, který každoročně organizuje síť prodejen Albert a pomáhá tak zvýšit šance klientů dětských domovů na úspěšné uplatnění v samostatném životě po opuštění bran dětského domova.

 

V Plzeňském kraji pomůže výtěžek ze sbírky Bertíci realizovat projekty a přání těchto tří partnerských institucí:

Instituce

Vybraná částka v Kč

Adresa

Dětský domov Nepomuk a ŠJ 

94 196

Nepomuk 278

Nepomuk 335 01

Domov pro osoby se zdravotním postižením  

41 282

Milíře 193

Tachov 347 01

Dětský domov Domino  

182 713

Vojanova 22

Plzeň

 

Plzeňský Dětský domov DOMINO využije získané peníze zejména na seberealizaci dětí. „Získané prostředky použijeme na financování volnočasových aktivit našich dětí, sportovní vybavení a také na zkvalitnění prostor, kde probíhají zájmové útvary, jako jsou například učebny výtvarné nebo hudební výchovy,“ uvedla ředitelka Dětského domova DOMINO Naďa Erbová.

„Pro naše děti zavádíme možnost seznámení se světem mimo náš domov a to zejména pomocí počítačů a hlavně internetu. Za získané peníze z Bertíků plánujeme nakoupit počítačové programy zaměřené zejména na vzdělávání a osobnostní rozvoj dětí. Děti si tak samy mohou najít spoustu informací a získat tak mnoho dalších vědomostí,“ podotkl Karel Račák, ředitel Domova pro osoby se zdravotním postižením Milíře.

Naopak děti v Dětském domově v Nepomuku se mohou těšit na zajímavé kurzy. „V letošním roce využijeme získané peníze zejména na přípravu dětí pro vstup do života. Jedná se o děti, které v nejbližší době budou odcházet z našeho dětského domova do samostatného života, proto budou mít možnost navštívit různé počítačové nebo vzdělávací kurzy,“ řekla Věra Nováková, ředitelka Dětského domova v Nepomuku.

 „Stále se projevuje zájem veřejnosti o pomoc těm, kteří ji potřebují. Jsem velmi rád, že se stále najde dostatek lidí ochotných přispět na činnost dětských domovů. Je potřeba ocenit všechny, kteří vymysleli a realizují tento velmi užitečný projekt S Bertíkem za dětským úsměvem,“ uvedl v průběhu setkání náměstek Plzeňského kraje Václav Červený.

„Spolu s letošní částkou jsme za posledních osm let pomohli dětským domovům příspěvkem přesahujícím 45 milionů korun,“ připomněl Petr Chadraba, manažer projektu S Bertíkem za dětským úsměvem. „Skutečná hodnota, kterou děti zprostředkováním vzdělávacích aktivit získávají, se ale nedá vyčíslit,“ dodal.

Získané peníze z letošního ročníku poputují do všech koutů republiky a rozdělí se mezi dětské domovy, domovy na půli cesty, ústavy sociální péče či domovy pro matky a děti v tísni. Prostředky z  projektu využijí dětské domovy na vzdělání, osobnostní rozvoj a integraci dětí do společnosti.

Kampaň S Bertíkem za dětským úsměvem trvala od 14. listopadu 2007 do 1. ledna 2008. Seznam dětských domovů a dalších institucí zapojených do projektu Bertíci najdete na webových stránkách www.ialbert.cz.

 

Z rukou náměstka hejtman Vácalva Červeného převzali symbolický šek:

Naďa Erbová , ředitelka Dětského domova DOMINO v Plzni.

Věra Nováková, ředitelka Dětského domova v Nepomuku.

Karel Račák, ředitel Domova pro osoby se zdravotním postižením Milíře.