Bruselská kancelář kraje bude i nadále u britských partnerů

20. prosince 2006 08:36, aktualizováno 07:36,

 

 

 

BRUSELSKÁ KANCELÁŘ KRAJE

BUDE I NADÁLE U BRITSKÝCH PARTNERŮ

 

 

Ve čtvrtek 7.12.2006 se hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann setkal v Bruselu  s Davidem Parsonsem, radním partnerského britského regionu East Midlands, a Richardem Woodsem, členem týmu EMEO v Bruselu (Englands East Midlands European Office).

 

Jedním z hlavním témat jejich jednání bylo prodloužení působení Evropské kanceláře Plzeňského kraje (EKPK) v prostorách evropské kanceláře britského regionu East Midlands, kde kancelář kraje sídlí od ledna 2006. „Naše původní dohoda o možnosti využívání kanceláře v bruselské budově  partnerského britského regionu byla do konce letošního roku. Plánovali jsme, že od příštího roku už budeme působit v tak zvaném Českém domě. Jeho otevření se však zpozdilo, takže budeme ještě několik měsíců působit na naší dosavadní adrese,“ vysvětlil hejtman Petr Zimmermann. Představitelé kraje předpokládají, že do nových prostor se kancelář přestěhuje na konci léta.  Otevření společné budovy se zdrželo kvůli dosud neuzavřeným jednáním mezi Stálým zastoupení ČR v Bruselu a subjekty, které v těchto prostorách budou působit. Plzeňský kraj, který patří k hlavním iniciátorům vzniku Českého domu, je připraven kdykoli uzavřít smlouvu o pronájmu kanceláří ,“ doplnil nový vyslanec PK v Bruselu Zbyněk Prokop.

 

Český dům by měl vzniknout v budově Trone 60 v Bruselu, která sousedí se Stálým zastoupením ČR v Bruselu v Rue Caroly 15. Tu si pronajalo ministerstvo zahraničních věcí, které bude odtud řídit veškeré akce související s Předsednictvím ČR Rady Evropy v první polovině roku 2009. Nově by v těchto prostorách mělo působit i Velvyslanectví ČR v Belgii a další subjekty, například České centrum, Svaz průmyslu a obchodu, bruselská kancelář Senátu ČR a svá sídla zde získají právě i bruselská zastoupení některých českých a moravských regionů.

Budovy mají výbornou polohu poblíž centra města, nedaleko Evropského parlamentu a Evropské komise, navíc se poblíž nachází královský palác, belgický parlament a vládní budovy. Velmi dobrá je i jeho dopravní dostupnost (linka metra, přímé spojení na letiště a vlakové nádraží).

 

Po jednání se večer hejtman zúčastnil vánočního koncertu pořádaného pro zhruba čtyři sta  významných osobností bruselského společenského dění a diplomatického sboru. Koncert pořádalo Stálé zastoupení ČR v EU společně s českými regionálními zastoupeními. Během slavnostního večera zaznělo oratorium Mesiáš od Georga Friedricha Händela v podání souboru Cappela Regia souboru Cappela Regia Praha a za řízení Roberta Huga.

 

 

Bližší informace:

Mgr. Zbyněk Prokop, vyslanec PK v Bruselu

e-mail: zbynek.prokop@pilsenregion.eu, tel: +420 377195 583, GSM: +420 724951679