Cena "Obce Slovákov v ČR" poprvé poputuje do Plzeňského kraje

obrazek
20. listopadu 2007 16:10, aktualizováno 15:10, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

V pátek 23. listopadu převezme náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje Mgr. Olga Kalčíková „Cenu Mateje Hrebendy za rok 2007“ od „Obce Slovákov v ČR“[1] za svou práci v oblasti ochrany kultury národnostních menšin .

 „Velice si vážím tohoto ocenění. Slováky mám ráda minimálně ze dvou důvodů, a to, že jsou stejní jako my, což je mi blízké svou samozřejmostí, a protože jsou jiní než my – jsou pro mě blízcí svou otevřeností, ať už lidskou či názorovou“, říká Mgr. Olga Kalčíková, která přijala pozvání do gotického sálu táborské radnice na slavnostní předání ceny. Druhým oceněným bude Mgr. Štefan Zima, předseda Folklórní unie na Slovensku.

Cena je od roku 1997 udělována každoročně „Obcí Slovákov v ČR“ dvou osobnostem (novinářům, umělcům, vědcům, politikům, podnikatelům…) za výrazný přínos k pěstování vzájemnosti mezi Čechy a Slováky a za vytváření vzájemně prospěšných vztahů mezi Českou a Slovenskou republikou.

Držiteli této prestižní ceny jsou např. novinář Petr Uhl, režisér Juraj Jakubisko, herečka Helena Růžičková, ředitel Českého rozhlasu Václav Ježek, režisér Jozef Bednárik, zpěvák Miro Žbirka, operní zpěvák Peter Dvorský, herec Ladislav Chudík a řada dalších.

 



[1] Obec Slovákov v České republice byla založena v prosinci roku 1992. Jedná se o občanské sdružení Slováků – občanů České republiky, ale i příznivců Slovenska a slovenské kultury bez ohledu na národní příslušnost. Je to klasický slovenský, „krajanský“ spolek, jehož program je zaměřený na kulturní a občanskou emancipaci slovenské menšiny.

Bližší informace o Obci Slovákov v ČR naleznete na jejich webových stránkách www.slovaci.cz.