Česko-bavorské centrum v Schönsee slavnostně otevřeno

31. března 2006 13:29, aktualizováno 12:29,
 

Ve čtvrtek 30. března 2006 bylo slavnostně otevřeno Centrum Bavaria Bohemia v nově zrekonstruovaných prostorách pivovaru ve městě Schönsee.  Za Plzeňský kraj se této významné akce v rámci přeshraniční spolupráce zúčastnili Mgr. Martin Baxa, člen Rady Plzeňského kraje pro oblasti kultury a památkové péče, a Ing. Jiří Kalista, člen Rady Plzeňského kraje pro oblasti regionálního rozvoje, zemědělství a podpory fondů EU.

 

Centrum Bavaria Bohemia v německém městě Schönsee provozuje spolek Bavaria Bohemia e.V. Hlavním úkolem centra je informovat v českém a německém jazyce o mnohostrannosti kulturních nabídek na obou stranách hranice, a to jak osobně přímo v centru, tak virtuálně prostřednictvím internetového portálu www.bbkult.net, přispívat vhodnými projekty k posílení přeshraničního propojení kulturních nabídek a partnerských aktivit, usnadnit mladým lidem, zájemcům o kulturu, pořadatelům a turistům přístup ke kulturnímu životu sousední země, realizovat a doprovázet kulturní a přeshraniční projekty.

Projekt Centra Bavaria Bohemia je unikátní v tom, že bude umožňovat, aby se potkávali lidé z Plzeňského kraje, Horního Falcka a Dolního Bavorska, případně i dalších regionů,  vzájemně poznávali svoji kulturu a historii a získávali informace o kulturním a společenském dění na obou stranách hranic. Dlouhodobé poslání centra tedy směřuje k pomyslnému odstranění česko-německých hranic“, uvedl při slavnostním zahájení Mgr. Martin Baxa.

 

Slavnostní zahájení si nenechala ujít celá řada významných osobností, za německou stranu jmenujme např. pana Dr. Wolfganga Kunerta, vládního prezidenta Horního Falcka, pana Volkera Liedtkeho, zemského radu, pana Hanse Eibauera, starostu města Schönsee, za českou stranu např. Mgr. Kateřinu Mazačovou, náměstkyni ministra kultury ČR.