Deklarace o spolupráci a strategickém partnerství Plzeňského kraje a ZČU v Plzni

obrazek
23. září 2003 16:12, aktualizováno 15:12, Mgr. Jana Filípková
 

V pondělí 22. září 2003 ve 13.00 hodin byla v jednacím sále Zastupitelstva PK v 1. patře KÚPK ve Škroupově ulici 18 v Plzni slavnostně podepsána deklarace hejtmanem PK MUDr. Petrem Zimmermannem a rektorem Západočeské univerzity v Plzni Prof. Ing. Zdeňkem Vostrackým, DrSc., Dr.h.c. o spolupráci a strategickém partnerství Plzeňského kraje a ZČU v Plzni.

Celý slavnostní akt byl zahájen hejtmanem Plzeňského kraje, který ve svém přivítání zdůraznil, že „je příznivcem drobných konkrétních krůčků více než velkých slov a gest, ale přesto věří, že obdobná deklarace je důležitá pro zastřešení všech realizovaných i do budoucna připravovaných projektů mezi krajem a univerzitou“. Na hejtmana PK navázal rektor ZĆU v Plzni, který ve svém přivítání podtrhl, jak je důležité „vytvořit v plzeňském regionu natolik příznivé prostředí pro absolventy, aby neodcházeli jinam“.

V druhé části byly představeny konkrétní společné projekty. Jednalo se např. o audiovizuální snímky Ohrožené památky Plzeňského kraje či Český les – příroda a její budoucnost[1], které vznikly ve spolupráci s Audio-video studiem ZČU; spolupráce na přípravě konceptuálního materiálu o environmentálním vzděláváním, výchově a osvětě PK. Dále marketingový výzkum a analýza podmínek pro rozvoj venkovského cestovního ruchu, který vzniká ve spolupráci s Ekonomickou fakultu ZČU a do jeho řešení jsou zapojeni i studenti zmiňované fakulty. Tento výzkum není jediným projektem v oblasti marketingu. Dalšími projekty v této oblasti, s kterými byli přítomní seznámeni jsou: přeshraniční hospodářský portál Regioport.com, 4. ročník konference Regio 2003, projekt reinženýringu, vytvoření regionálního klubu České marketingové společnosti a vznik Regionálního centra PK pro EU. Byla připomenuta i dlouhodobá kooperace odboru školství, mládeže a tělovýchovy KÚPK s Pedagogickou fakultou ZČU, kde téměř polovina středních škol zřizovaných Plzeňským krajem (56 ze 118 škol) systematicky a cíleně spolupracuje nejen se zmiňovanou fakultou.

Po slavnostním podepsání deklarace závěrečné slovo patřilo kancléři ZČU Doc. Ing. Josefu Průšovi, CSc. a řediteli KÚPK Mgr. Jiřímu Leščinskému.



[1] Oba snímky budou promítány ve čtvrtek 23. října v 17.00 hodin v budově Západočeského muzea v Plzni.

Soubory ke stažení