Den krajů

obrazek
22. října 2008 16:51, aktualizováno 15:51, Mgr. Jana Filípková
 

Představitelé jednotlivých krajů České republiky se rozhodli uspořádat druhý ročník společné akce s názvem „Den krajů“ při příležitosti oslav významného státního svátku „Dne vzniku Československé republiky“ 28. října.

I Plzeňský kraj se připojuje k této celostátní akci, a to formou zpřístupnění většiny svých zřizovaných kulturních organizací zdarma.

„Věřím, že volný den státního svátku přispěje k větší návštěvnosti našich institucí a zároveň se zvětší povědomí o zřizovatelských kompetencích kraje v oblasti kultury“, poznamenal radní Plzeňského kraje pro oblasti kultury a památkové péče Mgr. Martin Baxa k nadcházejícím oslavám vzniku samostatného státu.

Zájemci tak mohou zavítat do následujících institucí a prohlédnout si v úterý 28. října jejich stálé expozice i krátkodobé výstavy zdarma. Konkrétně se jedná o:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedná se o všechny krajská muzea a galerie kromě dvou krajských institucí ležících přímo v Plzni, a to Západočeskou galerii a Západočeské muzeum, které se zároveň k oslavám 28. října připojily k městu Plzeň, a kde výše vstupného tento den bude „symbolických“ 28 korun.

Inspirací ke vzniku „Dne krajů“ byla obdobná akce, která v roce 2006 poprvé proběhla ve Středočeském kraji a setkala se s pozitivními ohlasy z řad veřejnosti, jak oslavit „vznik samostatného československého státu“.