Děti uměním pomůžou nemocnici

obrazek
04. dubna 2005 14:51, aktualizováno 13:51, Mgr. Jana Filípková
  

 

V pátek 1. dubna byla v Galerii Klatovy / Klenová slavnostně zahájena za přítomnosti radního Plzeňského kraje Mgr. Martina Baxy výstava „Cesta 2005“. Jedná se již o druhý ročník přehlídky výtvarné tvorby žáků základních uměleckých škol Plzeňského kraje na Klenové. Návštěvníci se tak mohou v krásných prostorách zámku Klenová seznámit s tvorbou žáků čtyř základních uměleckých škol, které měly chuť se do projektu zapojit. Konkrétně se jedná o školy v Klatovech, v Plzni v Jagellonské ulici, ve Stodu a ve Starém Plzenci.

„Je krásné vidět, jak se děti ze základních škol snaží, jakých pokroků dosahují pod odborným vedením. Je dobré, že děti mají možnost prezentace sebe sama v prostorách, které jsou jinak věnovány „velkému“ umění“, podotkl člen Rady Plzeňského kraje Martin Baxa po shlédnutí vystavených exponátů.

Nejlepší dětské práce budou v závěru výstavy i oceněny Zlatou, stříbrnou a bronzovou paletou paní Vilmy Vrbové – Kotrbové[1].  Ceny mají, kromě obligátního diplomu, formu výtvarných potřeb. O držitelích rozhodne odborná porota a návštěvníci výstavy (jedna vstupenka = dva hlasy, jeden v každé části výstavy). Nejlépe oceněná práce zůstane již natrvalo vystavena na chodbě zámku[2], takže zde postupně vznikne stálá expozice dětských prací.

Slavnostní vyhlášení se uskuteční na zámku 1. května od 15.00 hodin, což bude i poslední den, kdy budou moci návštěvníci shlédnout vystavená díla, neboť od 17.00 hodin proběhne dobročinná aukce vystavených prací ve prospěch dětského oddělení klatovské nemocnice.

 

Radní PK Mgr. Martin Baxa během vernisáže

 

Výstavní prostory v Galerii Klatovy / Klenová

 

Radní PK Mgr. Martin Baxa ve výstavních prostorách Galerie Klatovy/Klenová

 

Vystavené exponáty



[1] Jméno vynikající umělkyně není v názvu ceny náhodou. Pro Vilmu Vrbovou – Kotrbovou, která na Klenové žila a tvořila, byly děti hlavním tématem jejich práce. V letošním roce se návštěvníci mohou seznámit i s několika kresbami, které sama umělkyně vytvořila v dětském věku.

[2] Z 1. ročníku přehlídky byla nejlépe oceněna práce Štěpánky Kreuzerové a její výtvarný počin je natrvalo vystaven na zámku Klenová.