Děti z Hartmanic

obrazek
11. února 2005 10:25, aktualizováno 09:25, Mgr. Jana Filípková
  

 

V pátek 11. února od 19.00 hodin se náměstkyně hejtmana PK paní Mgr. Olga Kalčíková zúčastní slavnostního večera v Muzeu Dr. Šimona Adlera v Dobré Vodě u Hartmanic, kde proběhne první česká premiéra[1] dokumentárního videofilmu „Děti z Hartmanic“[2], který natočilo osm teenagerů ve věku 12 - 15 let z Hartmanic na Šumavě v rámci cyklu „Teenageři a Židé - nezmizelí sousedé“. Jedná se o audiovizuálním pokračování známého literárního projektu „Zmizelí sousedé“, který je vyráběn ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Židovského muzea v Praze.

„Věřím, že beseda s mladými tvůrci po skončení promítání jejich filmu bude jistě nevšední a podnětná a jsem ráda, že jsem mohla přijmout pozvání na takto zajímavě strávený večer s mladými lidmi“, řekla Mgr. Olga Kalčíková před samotným shlédnutím dokumentu.

Dokument by měl být na začátku měsíce května při příležitosti výročí uplynutí 60-ti let od 2. světové války odvysílán i Českou televizí.



[1] Prvně byl premiérován na Českém velvyslanectví v Haagu v roce 2004 (projekce se zúčastnily zástupci liberální i ortodoxní větve nizozemské židovské komunity, zástupce Muzea Anny Frankové z Amsterdamu pro kontakty s východní Evropou, pan Levien Rouw; a další zástupci České ambasády a české menšiny žijící v Holandsku; dokument byl odvysílán holandskou televizní stanicí NIK MEDIA na prvním holandském veřejnoprávním kanálu ve velmi dobrém vysílacím čase u příležitosti vstupu ČR do Evropské Unie (dvě děti z Hartmanic - Klára Niederlová a Tomáš Bachroň - byly přijaty velvyslancem ČR, panem Petrem Kubernátem

 

[2] Tento videofilm je v pořadí již druhým dokumentárním snímkem z cyklu "Teenageři a židé - nezmizelí sousedé" (který měl dříve pracovní název "Zmizelí sousedé aneb Pátrání dětskou kamerou po stopách židovských spoluobčanů") a jeho natáčení se zúčastnilo osm hartmanických dětí ve věku 11-15 let. Sunfilm productions pracuje na tomto projektu (včetně financování) od roku 2002, tzn. již skoro 3 roky.

 

Soubory ke stažení