Dětské oddělení Rokycanské nemocnice získalo pračku vzduchu od Plzeňského kraje

obrazek
16. ledna 2012 16:45, aktualizováno 01. února 2012 17:34, Mgr. René Zeithaml

Plzeňský kraj pořídil pračku vzduchu a nebulizátor pro oddělení pediatrie Rokycanské nemocnice díky výtěžku charitativní akce Advent dětem, která konala koncem loňského roku v plzeňském Parkhotelu. Ze vstupného pořadatelské občanské sdružení Felicitas vybralo zhruba 35 tisíc korun.
Slavnostního předání daru se v Rokycanské nemocnici zúčastnil hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, radní pro zdravotnictví Václav Šimánek a radní František Bláha. 
Pro dětské oddělení Rokycanské nemocnice byla zakoupena pračka vzduchu a nebulizátor. Obojí zlepší podmínky hospitalizace a léčbu dětem s dýchacími problémy, včetně astmatických pacientů. Tyto přístroje od dnešního dne slouží dětem a to je dobrá zpráva,“ říká hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.
Dětské oddělení v Rokycanské nemocnici už v současné době jednu pračku vzduchu a nebulizátor má. Obojí je mobilní. Pračku využívá k čištění vzduchu ve všech lůžkových částech oddělení a nebulizátor při hospitalizaci dětských pacientů s problémy dýchacích cest. Jedná se o astmatické děti, děti trpící alergiemi, ale i děti, které trpí záněty horních i středních cest dýchacích nebo záněty plic, včetně silných zánětů.
Nebulizátor zvlhčuje vzduch. Vytváří jakýsi aerosol, který pacientům usnadňuje dýchání a do kterého lze vnést i lék. Dětí s dýchacími problémy přibývá, takže obě zařízení budou určitě potřebná,“ říká primářka dětského oddělení Marie Přibíková.
Dětské oddělení Rokycanské nemocnice léčí a hospitalizuje především pacienty ze spádové oblasti, kterou je celý okres Rokycany a přilehlé oblasti okresů Plzeň-jih a Plzeň-sever.
Rokycanská nemocnice má dětských pacientů relativně dost a nic nenasvědčuje tomu, že by jich mělo ubývat, protože do okresu se stěhuje hodně mladých rodin například i ze západočeské metropole.
Dětské oddělení Rokycanské nemocnice má také ambulanci a pro okres zajišťuje i lékařskou službu první pomoci. 
V lůžkové části má dětské oddělení osmnáct lůžek. V rámci restrukturalizace lůžkových kapacit se na základě Strategie Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje sníží počet lůžek na čtrnáct.

Hejtman Milan Chovanec, radní František Bláha a radní Václav Šimánek sledují nebulizátor v provozu

Primářka dětského oddělení nemocnice v Rokycanech při práci s nebulizátorem Marie Přibíková

Představitelé Plzeňského kraje diskutují s primářkou a vrchní sestrou o dalších potřebách oddělení pediatrie