Do celostátního kola postupují Domažlice, Nečtiny a Rokycany

obrazek
12. března 2008 18:37, aktualizováno 17:37, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

Ve středu 12. března byly oceněny v rámci krajského kola 10. ročníku soutěže Zlatý erb[1].  nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí Plzeňského kraje.

Soutěž je již tradičně organizována v krajských a v navazujícím celostátním kole, kde města, obce a regiony soutěží ve třech kategoriích:

-        nejlepší webové stránky města

-        nejlepší webové stránky obce

-        nejlepší elektronická služba

V kategorii „nejlepší webové stránky města“ se na prvním místě umístily Domažlice (http://www.domazlice.info), následovalo město Manětín (http://www.manetin.cz) a třetí byly Kasejovice (http://www.kasejovice.cz).

V kategorii „nejlepší webové stránky obce“ cenu za první místo z rukou hejtmana Plzeňského kraje Petra Zimmermanna převzali představitelé obce Nečtiny (http://www.nectiny.cz), na pomyslné druhé příčce se umístila obec Řenče (http://www.rence.cz) a třetí byly webové stránky obce Hradiště (http://www.obec-hradiste.cz).

Na prvním místě v kategorii „nejlepší elektronická službase umístila rokycanská „Elektronická objednávka klienta dopravně správních agend“, na druhém „Interaktivní mapka města Domažlice“ a bronzová medaile byla udělena obci Vochov za „Vochov-NET“.

Cena veřejnosti v Plzeňském kraji byla udělena obci Slatina z okresu Plzeň-sever.

 

Vítězové jednotlivých kategorií krajského kola postoupí do celostátního kola, které bude vyhodnoceno v pondělí 7. dubna 2008 v Hradci Králové.

Cílem soutěže je podpořit modernizaci místních samospráv prostřednictvím rozvoje informačních služeb poskytovaných s využitím internetu a ostatních elektronických médií.

 

 

Města, obce a regiony mohou i letos soutěžit se svými turistickými webovými prezentacemi o zvláštní cenu ministra pro místní rozvoj soutěže Zlatý erb. Opět se budou vyhlašovat i další tradiční zvláštní ceny za bezbariérový přístup, cena veřejnosti a zvláštní cena pro web kraje.

 

Počty soutěžících každým rokem rostou. Do letošního ročníku se přihlásilo ze všech krajů rekordních 592 soutěžních webů služeb a turistických prezentací.

Novinkou ročníku 2008 je zejména objektivizace kritéria hodnocení povinně zveřejňovaných informací na krajské úrovni v podobě tzv. zkráceného testu. V celostátním kole je kritérium hodnoceno speciální metodikou sdružením Otevřená společnost, o. p. s. Novinkou je také spolupráce se soutěží Junior erb.

Zlatý erb se prokázal jako účinný nástroj zvyšování kvality webů našich měst a obcí. 

 

 

 

 

Další informace naleznete na webových stránkách soutěže http://zlatyerb.obce.cz.



[1]          Soutěž je pořádána ve spolupráci se sdružením Český zavináč, Svazem měst a obcí ČR, portálem Města a obce online a konferencí ISSS. Soutěž je součástí iniciativ v rámci kampaně Březen - měsíc Internetu.

Osobní záštitu nad celou soutěží převzal náměstek ministra vnitra Mgr. Zdeněk Zajíček. Nad cenou o nejlepší elektronickou službu převzal osobní záštitu prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Ing. František Dohnal. Krajská kola vyhlašují kraje ČR.

Soutěž byla v roce 2002 oceněna jako finalista světové prestižní ceny Stockholm Challenge Award a již tradičně poutá pozornost našich měst, obcí a veřejnosti.