Dojde k rozšíření francouzštiny mezi úředníky?

obrazek
05. ledna 2006 15:41, aktualizováno 14:41, Mgr. Jana Filípková
 

 

Ve čtvrtek 5. ledna navštívil Plzeňský kraj velvyslanec Francouzské republiky pan Joël De Zorzi doprovázen kulturním radou panem Jean-Lucem Goesterem.

Hejtman Plzeňského kraje MUDr. Petr Zimmermann společně s radním PK pro životní prostředí Doc. MUDr. Borisem Kreuzbergem CSc. přijal oba pány na Krajském úřadě PK v dopoledních hodinách.

Jednalo se již o druhé setkání během posledních dvou let. Hovořilo se především o bilaterální spolupráci, o rozvoji a partnerství. Francouzský velvyslanec na začátku rozhovoru předestřel, že bedlivě sleduje dění a vývoj v Plzeňském kraji, o čemž svědčily i jeho konkrétní otázky týkající se čerpání evropských peněz, partnerství s Jihočeským krajem v rámci NUTSu II Jihozápad apod. Zajímal se též o spolufinancování kraje v rámci evropských projektů apod.

V závěru setkání pozval představitele Plzeňského kraje na připravovaný seminář pořádaný Francouzským velvyslanectvím v dubnu tohoto roku na téma „Veřejné služby a místní rozvoj“ a nabídl koefinancování výuky francouzského jazyka jak pro představitele kraje, tak pro krajské úředníky. Tato výuka jazyka by byla zajišťována francouzskými lektory z Aliance française v rámci programu, který běží na Francouzském velvyslanectví již dva roky a využívá ho přes 400 úředníků. „V rámci blížícího se společného předsednictví České republiky v Evropské unii považujeme znalost úředního francouzského jazyka za důležitou a rádi bychom místním úředníkům byli nápomocni se zdokonalením se ve francouzštině“, prohlásil pan Joël De Zorzi.

V dopoledních hodinách se velvyslanec Francie setkal s primátorem města Plzně Miroslavem Kalousem, předsedou Aliance française v Plzni Jaroslavem Lobkowiczem a jejím ředitelem panem Jean-Lucem Taradelem.

 

Hejtman Plzeňského kraje a francouzský velvyslanec

 

Během jednání na KÚPK