Druhý den návštěvy hejtmanů v Číně

20. dubna 2007 13:16, aktualizováno 12:16,
 

Hejtmani a představitelé krajů při své návštěvě v Pekingu hovořili také o možnosti zřídit přímou leteckou linku Peking – Praha. Jednoznačná podpora této myšlenky zazněla při jednání s čínskými představiteli „Velmi by to usnadnilo hospodářské kontakty, které se snažíme i svou návštěvou rozvíjet. Významný by byl jistě i pozitivní dopad na cestovní ruch,“ uvedl hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

 

V dopoledních hodinách si hejtmani prohlédli staveniště budoucích sportovišť pro Olympijské hry, které se v Číně uskuteční v příštím roce. Přípravy na tuto velkou sportovní událost komentovali čínští představitelé v průběhu dalších jednání. Vkládají do ní i symbolický a prestižní význam ve vztahu k úspěchům své ekonomiky a svému mezinárodněpolitickému postavení.

 

Odpoledne se hejtmani spolu s velvyslancem ČR v Číně panem Vítězslavem Greplem setkali se zástupcem vedoucího Mezinárodního oddělní ÚV KS Číny panem Ma Wenbu. Právě na tomto jednání zaznělo, že přímá linka mezi ČR a Čínou by mohla kontakty mezi oběma státy významně posílit. V další téměř dvouhodinové části programu potom krajští hejtmani představili jednotlivé regiony z hlediska investičních možností. Úvodní vystoupení hejtmana Petra Bendla zahrnovalo i zhodnocení vývoje české ekonomiky po vstupu do EU.

 

Večer se potom setkal s představili krajů ČR pan Li Guixian, místopředseda Čínského lidového politického poradního shromáždění. (Význam jeho pozice by bylo možné v českých podmínkách přirovnat k místopředsedovi sněmovny.) V průběhu oficiálního přijetí připomněl, že se řada českých výrobků těší u čínské veřejnosti vysoké důvěry, ať už se jedná o automobily, výrobky ze skla nebo obuv. Zdůraznil rovněž, že cesta k posílení ekonomických vztahů může do budoucna vést právě přes spolupráci regionů a provincií.