Dvořákovo Oratorium Sv. Ludmila po 37 letech v Plzni

14. října 2004 11:02, aktualizováno 10:02,

V sobotu 16. října 2004 zazní v Katedrále sv. Bartoloměje v Plzni oratorium Antonína Dvořáka „Svatá Ludmila op. 71“. Jde o mimořádnou událost a jedná se jeden z vrcholů oslav jubilea Antonína Dvořáka v tomto roce. Plzeň se posledního provedení dočkala před 37 lety!

 

Dílo vzniklo v roce 1886 pro velké oratorní festivaly v Anglii. Bylo uvedeno nejprve v Leedsu, poté dvakrát v Londýně. Jedná se o jedno z nejvýznamnějších i nejrozměrnějších děl autora.  V původní podobě dílo trvalo 3,5 hodiny, ale Dvořák sám z praktických důvodů udělal několik kratších verzí.

Dílo nastudoval holandský sbor Kempenkoor v doprovodu Plzeňské filharmonie a pod taktovkou holandského dirigenta Ceese Wouterse. Jako sólisté se představí Ludmila Vernerová – soprán, Věra Páchová – alt, Vladimír Doležal – tenor a Aleš Henrych – bas.

Provedení bude součástí slavnostních akcí, které pořádá velvyslanectví Nizozemského království v ČR v souvislosti s představením Holandska v EU. Koncertu v Plzni bude přítomna velvyslankyně Nizozemska J.E. paní Ida Leonore van Veldhuizen-Rothenbücher.

 

Pořadatelem tohoto výjimečného koncertu je Mezinárodní společnost A. Dvořáka. Společnost byla přibližně před dvěma lety oslovena Ministerstvem Kultury ČR s tím, že významný holandský sbor chce toto oratorium nastudovat a provést jej v České republice. Oratorium Sv. Ludmila patří mezi málo uváděná hudební díla, důvodem je mimo jiné zvolené téma české historie – příchod křesťanství, které není ve světě až tak zajímavé. Dá se říci, že Dvořák doplatil na své vlastenectví a toto mimořádné dílo je ve světě i u nás málo hrané. Důvodem je ale také i velká obtížnost celého díla.

Plzeňský kraj podpořil provedení tohoto díla v Plzni finanční dotací 50.000 Kč.

 

Srdečně Vás zveme v sobotu 16. října od 19:00 hodin do Katedrály sv. Bartoloměje v Plzni na jedinečný hudební zážitek.

 

Radní Plzeňského kraje Olga Kalčíková a předseda Mezinárodní

společnosti A.Dvořáka pan Radoslav Kvapil.