Dvorana slávy 2011

obrazek
19. října 2011 15:00, aktualizováno 14:00, Mgr. René Zeithaml

Operní pěvkyně Eva Urbanová, divadelník Jiří Suchý, folklorista Antonín Konrády, pedagožka Danuše Bělohlávková a cyklista Zdeněk Štybar vstoupili do pomyslné Dvorany slávy 2011 hejtmana Plzeňského kraje. Osobnosti Plzeňského kraje celostátního významu z oblasti vědy, umění a sportu ocenil hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec společně se svojí předchůdkyní a zakladatelkou této tradice poslankyní Miladou Emmerovou.
Tradice založena v roce 2009 oceňuje osobnosti Plzeňského kraje celostátního významu. Smyslem Dvorany slávy Plzeňského kraje je snaha vyzdvihnout a upozornit na výrazné osobnosti, které žijí v Plzeňském kraji nebo se v něm narodily a zároveň oslavily významné životní jubileum.
Je mi velkou ctí, že potřetí otevíráme pomyslné brány Dvorany slávy Plzeňského kraje. Také letos toto ocenění získaly osobnosti, které jsou nerozlučně spjaté s naším regionem. Jejich život a práce, ať již je to umění, věda či sport, však jeho hranice značně přesahují a za to jim patří velký obdiv,“ řekl při slavnostním oceňování hejtman Milan Chovanec.

V kategorii umění za dlouholetý přínos v oblasti vážné hudby vstoupila do Dvorany slávy (DS) operní pěvkyně Eva Urbanová (50), která patří již více než dvacet let k největším českým operním hvězdám. K jejím nejvýznamnějším trofejím patří dvě Ceny Thálie za Kostelničku Buryjovku v Janáčkově Její pastorkyni a americká cena Grammy za nahrávku Celeste Aida: Famous Opera Arias (Nebeská Aida: Slavné operní árie). V roce 2003 získala v Torontu ve spolupráci s Kanadskou operní společností cenu Dora Mavor Moore za vynikající operní představení, opět za ztvárnění Kostelničky. V roce 2003 byla Eva Urbanová jmenována Rytířem řádu umění a literatury Francie.

V oblasti kultury a umění za celoživotní přínos v oblasti divadelnictví a textařství byl oceněn Jiří Suchý (80). Ten má na svém kontě mimo jiné státní vyznamenání, Cenu Nadace Pangea, čestné občanství města Plzně, Síň slávy Grammy, Cena Thalie, čestný doktorát JAMU, Výroční cena Ministerstva kultury 2005, Cena Jaroslava Seiferta 2005 a řadu dalších ocenění.
Jiří Suchý se nemohl slavnosti zúčastnit, protože měl vernisáž v Olomouci. Cenu za něj převzala manželka Markéta, která přečetla děkovný dopis.

Za celoživotní přínos v oblasti folklórních tradic byl do síně slávy uveden hudebník Antonín Konrády (80). Napsal „Školu hry na dudy“, složil přes 60 skladeb pro dvoje dudy, vychoval řadu dudáků i dudaček nejen u nás, ale i v Bavorsku a v Rakousku. Dosud hraje nejen s Konrádyho dudáckou muzikou, ale i s její odnoží, s kapelou Chodovanka, se kterou se zúčastnil turné po U.S.A.

V kategorii sport za vrcholovou reprezentaci v cyklistice vstoupil do DS cyklokrosař Zdeněk Štybar (25), který je dvojnásobným mistrem světa v kategorii do 23 let, dvojnásobným mistrem světa v kategorii Elite a pětinásobným mistrem České republiky v cyklokrosu. Celkově má Zdeněk Štybar na svém kontě 68 vítězství.
Cenu za Zdeňka Štybara převzal otec, Zdeněk Štybar starší. Světoznámý cyklista musel odletět do Bruselu na schůzku se sponzory. Ještě před odjezdem na letiště se v Domě hudby zastavil, aby si ocenění alespoň prohlédl.

Za celoživotní přínos v oblasti pedagogické a za rozvoj spolupráce s francouzsky mluvícími zeměmi si dnes ocenění odnesla také emeritní profesorka Danuše Bělohlávková (85), která získala za zásluhy o výuku francouzského jazyka, spolupráci s Francií a šíření francouzské kultury vyznamenání Rytíř francouzského státu. V roce 2008 pak obdržela Pečeť města Plzně.
Ocenění v podobě pamětního listu a polodrahokamu - achátu si pět osobností dnes  převzalo z rukou hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance v koncertní síni domu hudby v Husově ulici v  Plzni, kde se konal slavnostní ceremoniál s hudebním vystoupením plzeňské konzervatoře.
Vloni do DS vstoupili profesor Zdeněk Mraček, ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová a všestranný hudebník a skladatel, dudák Zdeněk Bláha. Prvními členy krajské síně slávy se stali Karel Gott, sportovkyně Anna Maurerová a jazykovědec Lumír Klimeš.

Eva Urbanová, Zdeněk Štybar st., Markéta Suchá, Antonín Konrády, Danuše Bělohlávková

Oceňování probíhalo podle abecedy, jako první vstoupila do Dvorany slávy 2011 Danuše Bělohlávková,

jako druhý vstupuje do Dvorany slávy 2011 Antonín Konrády,

za Jiřího Suchého převzala cenu manželka Markéta Suchá, která přečetla jeho poděkování,

za Zdeňka Štybara ml. převzal cenu jeho otec

a maminka Hana Štybarová dostala od hejtmana Milana Chovance kytici

a jako poslední do Dvorany slávy 2011 vstoupila Eva Urbanová.

I když se Zdeněk Štybar ml. nemohl z pracovních důvodů slavnostního ceremoniálu zúčastnit, před odletem do Belgie se na cenu přijel alespoň podívat.