Edoardo Villa na zámku Klenová

obrazek
14. května 2004 10:27, aktualizováno 09:27, Mgr. Jana Filípková
 

                            Autoportrét z roku 1943 

  

V sobotu 15. května 2004 bude v Galerii Klatovy / Klenová zahájena výstava 89-ti letého sochaře Edoarda Villy, která se koná ve spolupráci s Krajským úřadem Plzeňského kraje.

Eduardo Villa[1] je dnes sice považován za jednoho z největších moderních sochařů afrického kontinentu, ale narodil se v italském Bergamu. Proto záštitu nad výstavou převzal nejenom hejtman Plzeňského kraje pan Petr Zimmermann, ale i prezident Provincia di Bergamo pan Valerio Bettoni. Čestný patronát převzal i velvyslanec Italské republiky Jeho Excelence pan Giorgio Radicati a velvyslanec Jihoafrické republiky Jeho Excelence pan Dr. Noel Lehoko. Všichni výše jmenovaní přislíbili účast na sobotní vernisáži.

Úvodní slovo pronese ředitel galerie pan Marcel Fišer a kurátor výstavy Giovanni Cervi[2], z jehož sbírek pochází vystavená díla. Na vernisáži vystoupí loutkové divadlo Alfa a ve svém představení ztvární variace na staré texty lidových vypravěčů. V posledních letech toto divadlo hostovalo v Trentinu, kde společně s nimi vystupoval i Dott. Giovanni Kezich, ředitel etnologického muzea v San Michele all´Adige, který v roli převora Ignazio Kranabitera, skutečné historické postavy, hraje a komentuje celé představení. Pan Kezich vystoupí také na slavnostním zahájení výstavy.

 

Edoardo Villa

Edoardo Villa

 

  



[1] Edoardo Villa se narodil v roce 1915 v Bergamu v Itálii, kde vystudoval uměleckou školu „Andrea Fontini Art School“. Ve 30. letech vystavoval v Bergamu a v Miláně. Během 2. světové války se dostal do zajateckého tábora v Zonderwater v Jihoafrické republice, kde se mohl svobodně pohybovat, dělal portréty svých kolegů a důstojníků. Ještě během pobytu v táboře se zúčastnil několika výstav a navštěvoval tamější muzea a galerie. Po uzavření tábora v roce 1947 se v Jihoafrické republice usadil natrvalo, neboť podle jeho slov „v Bergamu bylo všechno, zatímco tam bylo všechno třeba ještě udělat“. Již v roce 1947 měl první samostatnou výstavu na africkém kontinentě, v roce 1950 první zakázku. V roce 1967 vychází jeho první monografie a roku 1993 bylo na Pretorijské univerzitě založeno Muzeum Edoarda Villy. V roce 1998 mu italský konzul v Jihoafrické republice udělil řád komtura.

 

[2]  Giovanni Cervi, sběratel výtvarného umění, pochází ze stejné oblasti jako Edoardo Villa, z Bergama. S Villou se seznámil na konci devadesátých let v Jihoafrické republice. Jeho dílo začal sbírat a uspořádal mu tři monografické výstavy, v Trevigliu v r. 1999, v Carrara v r. 2000 a v Bergamu v r. 2003. Do té doby byl Villa v Itálii znám pouze z Benátských bienále, na prvním byl v r. 1956. Poslední výstava v Bergamu byla popudem k uspořádání výstavy v partnerském kraji Provincia di Bergamo v Plzeňkém kraji v Galerii Klatovy / Klenová.