Entente Florale Europe

obrazek
19. září 2006 15:26, aktualizováno 14:26, Mgr. Jana Filípková
 

Česká republika letos slaví  jubileum – pátý rok účasti v evropské soutěži Entente Florale Europe - Kvetoucí sídla. Doslovný překlad francouzského názvu znamená  „porozumění prostřednictvím květin“. I když náplň soutěže postupně přerostla v široké spektrum ekologických a architektonických  kriterií, motto porozumění mezi zeměmi, tedy obyvateli  měst a vesnic, vůdčí myšlenkou zůstává.

 

 

Letošní ročník evropské soutěže vyvrcholil v pátek 15. září slavnostním udílením cen v německém městě Bad Säckingen. Bylo oceněno 12 měst a 12 vesnic z téhož počtu zúčastněných zemí. Oproti minulému roku přibyla Itálie.

Soutěž Entente Florale probíhá v Evropě od roku 1975, letos tedy po jedenatřicáté. Členství České republiky patří k nejmladším. Započalo rokem 2002, kdy nás reprezentovalo město Frýdek – Místek a obec Telecí. Od té doby vysíláme každoročně do soutěže jeden kraj – město a vesnici, v návaznosti na naši národní soutěž Vesnice roku.

Díky letošní reprezentaci Plzeňského kraje má Česká republika v této chvíli na svém kontě 10 medailí, z toho dvě bronzové, sedm stříbrných a Písečná přinesla minulý rok naší zemi zatím dokonce jednu  zlatou.

Hodnocení probíhá formou umísťování sídel do hladin zlaté, stříbrné a bronzové.  Pokud sídlo svou úpravou, čistotou a vztahem k životnímu prostředí neodpovídá evropskému standardu, obdrží pouze certifikát.

 

 

Jak jsme letos dopadli?

Plzeň získala stříbrnou medaili. Zaujala porotce svým procesem proměny průmyslového města v město s narůstající kvalitou života a rostoucí přitažlivostí pro turisty. Velmi ocenili kvalitní rozvojovou koncepci města – územní plán a na něj navazující generel zeleně, kvalitní péči o stromy – zejména na pozemcích spravovaných Správou statku - a vědomí důležitosti zeleně ve vztahu k dopravě. Za perlu města označili sadový okruh v centru,  a to jeho řešení, kvalitu provedení a úroveň a profesionalitu péče. K zamyšlení navrhují zkvalitnění prostorů sídlišť, dořešení zeleně v nich a obecně zlepšení standardu údržby městského mobiliáře a zeleně. Doporučují zvýšit třídění domácího odpadu a vyřešit stání popelnic ve vnitroblocích a dvorech, ne v ulicích.

Svojšín, obec s pohnutou historií a dosud ne zcela stabilizovaným obyvatelstvem, má ještě spoustu témat k řešení a objektů k opravám. Velkou nesnází jsou komplikované majetkové vztahy a nezájem některých majitelů o své nemovitosti. Obec ale má dynamického prozřetelného starostu a tým pracovitých, srdečných lidí s dobrou vůlí udělat pro svou obec, co je v jejich silách.  Osobní nasazení obyvatel  bylo pro české zástupce v evropské porotě tak strhující, že  nejaktivnějším z nich vyjádřili své uznání při slavnostní svojšínské recepci formou písemného poděkování. Podepsali je také předseda mezinárodní poroty Terry Whitmill a zástupci MŽP a MMR.

Svojšín má těžkou pozici, ale nezdolný elán, jasnou koncepci a profesionální přístup prezentovaný mj. kvalitními projekty. Příkladně pečuje o krajinu, ekologické vzdělávání a památky. Je na dobré cestě. Bronzová medaile je projevem důvěry.