Finále krajského kola Rubikonu vyhrála ZŠ Horšovský Týn

obrazek
13. května 2011 10:38, aktualizováno 09:38,
 

V divadle M.Horníčka v se 12.5.2011 konalo krajské finále III. ročníku preventivního projektu Rubikon – soutěže o dodržování zákonů, zodpovědném rozhodování a rizicích sázení.

Slavnostního zahájení se zúčastnil náměstek hejtmana pro oblasti školství, mládež a sport Jiří Struček. „Je dobře, že Rubikon dětem připomíná existenci zákona o sázení a rizika sázení u mladistvých vůbec. Právě tady si formou hry vyzkoušejí co je taková sázka, kdy se dá ještě mluvit o hře a kdy už se jedná o riziko, které člověka dostane do bezvýchodné životní situace,“ řekl při zahájení Jiří Struček.

Vítězem krajského finále se stala ZŠ Horšovský Týn s celkovým počtem 65 bodů. Na 2.místě se umístilo Gymnázium a SOŠ Rokycany (61b) a na třetím místě ZŠ Kaznějov s 54 body.Letošního ročníku se zúčastnilo 39 škol z Plzeňského kraje. Rubikon je pořádán pod záštitou MŠMT ČR a hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance. Jeho cílem je posílit právní vědomí dětí a mládeže a zamezit jejich přístupu k sázení. Rubikonu se zúčastní kolem 14 000 žáků, studentů, pedagogů a hostů. Rubikon probíhá ve třech krajích: Plzeňském, Jihomoravském a Zlínském. Iniciátorem a podporovatelem projektu je Asociace provozovatelů kursových sázek (APKURS) a realizátorem kladenské občanské sdružení Aisis. Dům dětí a mládeže RADOVÁNEK Kaznějov je hlavním organizátorem a koordinátorem projektu RUBIKON v Plzeňském kraji.

„Působíme především v oblasti Plzeň-sever, ale naše zájmové vzdělávání poskytujeme v rámci celého regionu. Pracujeme s dětmi, mládeží, ale i dospělými. Zaměřujeme se nové formy práce v oblasti výtvarných, kreativních, sportovních, ale i technických činností. Specializujeme se na práci s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami, děti a mládež ze znevýhodněného sociokulturního prostředí. V oblasti prevence sociálně patologických jevů připravujeme každoročně řadu projektů s kvalitními aktivitami pro rizikové skupiny dětí a mládeže, ale i ostatní děti. Podporujeme talenty a věnujeme se jim individuálně. V oblasti environmentálního vzdělávání nabízíme metodické a odborné programy pro školy a školská zařízení. Rubikon je pro nás cesta pro kvalitní prohloubení spolupráce s Občanským sdružením AISIS a navázaní spolupráce se školami a školskými zařízeními. Více informací o nás i projektu naleznete na našich webových stránkách www.radovanek.cz“, říká ředitelka DDM RADOVÁNEK Kaznějov Eva Tischlerová.

Oblastní koordinátoři: DDM Domažlice, SVČ Plzeň Pallova, DDM Rokycany, DDM Tachov, DDM Klatovy, DDM Blovice, DDM Radovánek Kaznějov

Jiří Struček (vpravo) při slavnostním zahájení krajského finále