Gastronomická soutěž Vaříme s Regionální potravinou Plzeňského kraje

obrazek
24. října 2011 10:45, aktualizováno 09:45, Mgr. René Zeithaml

Gastronomickou soutěž „Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje“ určenou středním školám na území Plzeňského kraje vyhlásil Plzeňský kraj poprvé letos s cílem aktivně seznámit středoškolskou mládež s kvalitními regionálními potravinami a zároveň podpořit tradičních krajové receptury.
Finálové praktické kolo proběhlo 20. října 2011 na veletrhu cestovního ruchu ITEP 2011.

Jako vítězný tým vybrala odborná porota soutěžní tým Hotelové školy, Plzeň.
Vítězný tým porota ocenila za profesionální přístup a originální pokrm. Jako předkrm žáci hotelové školy naservírovali terinku z uzeného klatovského tolstolobika na trhaném listovém salátku s grilovanými cherry tomaty a jako hlavní chod vepřovou panenku grilovanou ve slanině s pivní omáčkou, zelným muffinem a restovanými jablky.

Druhý a třetí tým Střední školy, Bor byly na takové soutěži poprvé, přesto jejich soutěžní menu sýrová terina se švestkami v portském víně, šulíci proložené kysaným zelím a Přešínskými špekáčky podávané s plátky Víkendového chleba nebo parfait z uzeného tolstolobika podávaný s listovým salátem, pivní guláš podávaný se svazky lusků a opečenými nudlemi byly vynikající. 

Pětičlenná porota ochutnávala a hodnotila pokrmy v tomto složení: radní Plzeňského kraje Miroslav Brabec, Jana Bradová z OŠMS KÚPK, odborník na regionální potraviny a předseda Krajské agrární komory Plzeň Jaroslav Šíma, Executiv chef Angelo Hotel Pilsen Petr Cuřín a „Kluk v akci“ Ondřej Slanina.

Zaslouženou odměnu pro soutěžící týmy byly finanční šeky věnované Plzeňským krajem.

Vítězná Hotelová škola, Plzeň.