Happeningové pojetí prezentace

obrazek
05. ledna 2006 16:52, aktualizováno 15:52, Mgr. Jana Filípková
 

 

Na 15. ročníku mezinárodního veletrhu turistických možností v regionech Regiontour 2006[1] se Plzeňský kraj poprvé představí samostatně se zcela novým pojetím prezentace, neboť slovy Mgr. Olgy Kalčíkové, členky Rady Plzeňského kraje, „cestovní ruch je především o zábavě“. Stánek Plzeňského kraje, který bude veřejnosti poprvé představen právě na lednovém veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně, bude mít nový vzhled, a to podobu známého kolovečského mlýna na přemílání starých bab v sličné panny. Nejedná se jenom o vizuální změnu stánku, ale o přetvoření celkové koncepce, jejíž součástí bude originální, funkční mlýn převezený z malé vesničky na Domažlicku[2]. Návštěvníci, resp. návštěvnice, veletrhu si budou moci „na vlastní kůži“ vyzkoušet sebesemletí přímo na brněnském Výstavišti.

Obrázek napovídá, jak bude vypadat letošní prezentace kraje..:-)

 

Autorkou myšlenky nového pojetí je náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti cestovního ruchu, marketingu a neziskových organizací Mgr. Olga Kalčíková, která dodává: „Jsem přesvědčena, že díky neobvyklosti naší prezentace se nám podaří přilákat nejen velký počet zájemců k našemu stánku, ale i rozšířit u nás známou pověst z 19. století o semletí starých báb na mladé dívky[3]. Chceme také tímto lidem připomenout „naše“ kořeny a tlumočit myšlenku, že kde se líbilo našim předkům, tam se usídlili. Proč v dnešní době na těchto krásných místech nestrávit dovolenou? Věřím, že nejenom tímto upoutáme domácí i zahraniční návštěvníky a přesvědčíme je, aby si za cílovou destinaci své dovolené zvolili právě Plzeňský kraj!“.

Motiv letošního stánku PK není náhodný. Výběrem námětu chceme zdůraznit význam rozvoje agroturistiky a cykloturistiky v Plzeňském kraji. Plzeňský kraj bude mít příští rok poprvé samostatnou prezentaci, neboť každoročně měl náš kraj společný stánek s krajem Jihočeským.

Zájemci o Plzeňský kraj budou moci získat u našeho stánku propagační materiály z tematické řady vycházející z Image prospektu PK, které byly poprvé představeny právě na Regiontouru 2005 a pro nadcházející ročník tohoto veletrhu jsou rozšířeny o další náměty, a to konkrétně o Kongresovou turistiku v Plzeňském kraji a přehled míst zajímavých z hlediska gastronomie. „V minulých letech byl velký zájem o informace týkající se možnosti ubytování v našem kraji, proto jsme vydali rozšířený katalog ubytování a katalog zaměřený na pobyt v kempech, který bude také k dispozici pro návštěvníky Regiontouru 2006 v Brně“, říká Mgr. Olga Kalčíková. Pro prezentaci Plzeňského kraje je připravena i sada speciálních turistických pohledů, tzv. Výletnic s tipy na výlety po celém kraji. Součástí každé „Výletnice“ je klasický pohled s jednou navrženou turistickou trasou a odtrhovací část s fotografií a popisem trasy, včetně její délky, a cílového místa, kterou si turisté mohou nechat na památku.    

Organizátoři za Plzeňský kraj nabídli také obcím a jiným subjektům v kraji možnost vystavovat společně s Plzeňským krajem. Do této chvíle využilo nabídku 15 zájemců. Konkrétně se jedná o následující obce, územní celky a právnické osoby - Dobřany, Domažlice, Kašperské Hory, Klatovy, Plzeň, Pošumaví, Rokycany, Severní Plzeňsko, Sušice, Tachov, Zbiroh, Železná Ruda, SOS pro koně a hotel Horizont.

Informace nejenom o veletrzích cestovního ruchu a zajímavostech Plzeňského kraje naleznou zájemci nejen na stánku Plzeňského kraje, ale také na webových stránkách nového portálu cestovního ruchu www.turisturaj.cz, který provozuje Plzeňský kraj.



[1]  Mezinárodní veletrh turistických možností v regionech Regiontour 2006 se koná ve dnech 12. až 15. ledna 2006 na Výstavišti v Brně. Bližší informace o připravovaném veletrhu naleznete na webových stránkách www.regiontour.cz.

[2] Slavnosti spojené s mletím bab se odehrávají jednou za 5 let v Kolovči. Letos v srpnu se jich zúčastnilo na 5 000 lidí.

[3] Jedinečný přístroj sestrojil podle legendy Kajetán Matěj Černý, který se do Kolovče přiženil ze Švihova v roce 1831. Vyučený punčochář zanechal po svatbě svého řemesla a začal se živit jako celoláník na vyženěném ženině gruntu. V revolučním roce 1848 byl zvolen velitelem Národní kolovečské gardy. O tři roky později dal v obci postavit sirkárnu a zaměstnával 100 lidí. Dal postavit deset domů, byl mecenášem školy, kostela i místních spolků.

Především byl ale široko daleko vyhlášeným šprýmařem. Legenda vypráví, že se v lednu 1863 náhodně potkali v kolovečském hostinci Kajetán Matěj Černý s místním občanem, mydlářským mistrem Jakubem Šperlem. Černý věděl, že Šperl staví na pustém místě na konci Kolovče mohutnou budovu a že do ní nechává navážet stroje. Šperl dělal drahoty a nikomu nechtěl prozradit, do jakého podnikání se hodlá pustit. To byla záminka jako stvořená pro Černého. Když se potkali v místním hostinci, Černý povstal a prohlásil. "Já už vím sousede, co máš v plánu. Ty budeš mlít obilí. Ale jako že já se Černý jmenuju, budu mlít dřív než ty." Šperl se nechal nachytat a souhlasil, aby prohlášení bylo bráno za sázku. Muži se tedy vsadili o sud piva. Hned druhý den začal za zdmi Černého továrny potají vznikat mlýn. Nic netušící občané ho prvně spatřili ten samý rok při masopustním průvodu. Ze dvora Černého vyjelo spřežení koní a vytáhlo podivný stroj opatřený nápisem Parní mlýn na přemílání starých bab v poměru 7:1. Chasa, která mlýn obsluhovala, hned začala přivážet staré báby na trakařích ke mlýnu a sypat je do násypky. Po asi 10minutovém mletí vyšla z mlýna krásná a sličná panna. Tak prohrál mydlářský mistr sázku o sud piva a Koloveč vešla ve známost jako obec s unikátním vynálezem.

Událost zaznamenaly dokonce i Humoristické listy. V roce 1879 přinesly doporučení od Jana Nerudy: "Máte-li kde starou pannu, škaredou a zvetšelou, pošlete ji do Kolovče, oni vám ji přemelou." Vlivem průmyslové revoluce se měnila vizáž přemílacího stroje, pohon, i velikost. Od roku 1848 už nevyjíždí o masopustu, nýbrž o srpnové kolovečské pouti. Největší změna nastala v roce 1849, kdy byl upraven mlecí poměr ze 7:1 na 1:1.