Hejtman jednal o přeshraniční spolupráci se zástupci Horního Falcka

obrazek
05. listopadu 2010 19:40, aktualizováno 18:40,

 

Další pracovní jednání Řídícího výboru pro přeshraniční spolupráci Plzeňského kraje a Horního Falcka se konalo 4.11.2010 v Plzni. Obě strany si kladou za cíl být i nadále aktivní ve vzájemné spolupráci a hájit společné zájmy při vytváření nově vznikajícího Evropského uskupení pro územní spolupráci (EGTC) – Evropského regionu Dunaj–Vltava.

„Jsem rád, že se spolupráce rozvinula v aktivní, přátelskou a otevřenou do budoucna. Společným snažením rozšíříme naší spolupráci dále tím, že zintenzivníme práci na konkrétních projektech, které máme připraveny. Zástupci obcí v našem kraji projevili velký zájem o partnerství obcí na straně Horní Falce a Dolního Bavorska a připravovaný projekt tomu bude nápomocen, řekl na úvod setkání náměstek Ivo Grüner.

Připravovaný projekt „Plzeňský kraj a Horní Falc evropští sousedé" nabízí nové možnosti partnerské kooperace zejména pro obce, které zatím neměly příležitost se v přeshraničních vztazích angažovat a  prohlubuje stávající přeshraniční spolupráci. Projekt, jehož  technický rámec připraví Plzeňský kraj bude předložen nejpozději 1.12.2010 do Operačního programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 česká republika Svobodný stát bavorsko 2007 – 2013 (projekt navazuje na probíhající spolupráci mezi Plzeňským krajem, Horním Falckem a Dolním Bavorskem, která je v současné době naplňována projektem „Rozvoj společného akčního prostoru“ v rámci stejného operačního programu v období 1.7.2008 – 30.6.2011) .

V rámci projektu by měl vzniknout společný registr obcí, které mají zájem zapojit se do přeshraniční spolupráce a hledají partnerskou obci zejména na přípravu společných rozvojových záměrů nejen pro stávající programové období, ale i pro období následující.  Na obsahové části registru se budou podílet gesční skupiny, které budou generovat tematické oblasti a priority spolupráce. Ty pak obce mohou využít pro formulování svých konkrétních projektových návrhů. K předávání zkušeností a za účelem přípravy společných projektových záměrů budou sloužit také již tradiční regionální konference organizované 2x ročně (přednášky a workshopy) na obou stranách hranice.

Další pracovní jednání Řídícího výboru pro přeshraniční spolupráci Plzeňského kraje a Horního Falcka je naplánováno na 18.1.2011 v Regensburgu.

Zástupci Horního Falcka

vládní prezidentka Horního Falcka Brigitta Brunner s darem od hejtmana Milana Chovance